На празник Обрезања Христовог, Светог Василија Великог и Нове године у недељу 14. јануара 2018. године у Доњи Милановац у храм Светог оца Николаја пристигле су мошти Светог оца Николаја чудотворца које су уграђене у велелепну икону на којој је изображен лик овог дивног светитеља и угодника Божијег!

Уз појање тропара, мирис тамјана и брујање црквених звона икона са моштима је дочекана у присуству мноштва верних и торжествено унета у доњомилановачку цркву. После одслуженог молебана пред иконом, служена је Света Литургија на којој се велики број присутних причестио!

Свету литургију је служио старешина овог храма протојереј Иван Милановић уз саслужење пензионисаног протојереја-ставрофора Луке Јовића. Поред председника МЗ Доњи Милановац господина Саше Либрића, литургији су присуствовали председник општине Мајданпек господин Дејан Вагнер и директор рудника бакра Мајданпек господин Бане Томић.

У својој беседи старешина храма је истакао да је ово историјски моменат за овај храм и ову парохију а тиме и за све будуће поклонике који овде буду долазили и притицали икони и моштима Светог оца Николаја чудотворца! Отац Иван се овом приликом захвалио оцу Јовану из манастира Лешје на братској љубави и спремности да дарује доњомилановачкој цркви делић моштију Св. оца Николе. Благодарност је упућена и брату Горану Петровићу и његовој породици из Бора. Брат Горан је са благословом Преосвећеног Епископа тимочког господина Илариона, даривао ову свештену икону која је израђена у Русији за здравље и спасење своје породице и за покој душе своје мајке Зорице која је родом била милановчанка.

Ова велика светиња ће остати у трајном власништву доњомилановачке цркве! Молитвама и заступништвом Св. оца Николаја чудотворца заштитника нашег храма Господе помилуј и спаси нас!
СЛАВА БОГУ ЗА СВЕ !!!

                                                                                                                                       текст : чтец Дарко Ђорђевић

                                                                                                                                       фото: Жељко Владић

Similar Posts