„Ђачки посни кувар“ назив је оригиналне и јединствене дечије књиге, чији су аутори ученици веронауке неготинских основних школа.

Књига садржи преко 50 посних рецепата за слана и слатка јела, које су ученици сакупили од својих мајки, бака, рођака,… а све у циљу здраве дечије исхране.

Сваки написани рецепт ученици су самостално и на веома интересантан начин илустровали својим цртежима и сликама.

Стога је ова књига права мала ризница за сваку кухињу, и многима и те како може користити у дане поста.

Деца су са великом радошћу прихватила да учествују у овом пројекту.

Књига је изашла по благослову Његовог Преосвештенства, Епископа тимочког Господина Јустина.

Идеја за ову несвакидашњу дечију књигу, потекла је од учитељица веронауке, Марије Думитрашковић и Данијеле Николић, чијим трудом и залагањем је ова књига штампана, у сарадњи са гђом Сузаном Сиротовић, директорком библиотеке „ Доситеј Новаковић“.

Ђачки посни кувар први пут је представљен на Благовести 7. априла 2012. године на градском тргу у Неготину, поводом Светског дана здравља.

У свеобухватном програму о здравој исхрани деце и омладине, учествовали су и малишани вртића „Пчелица“, лекари, нутриционисти, Друштво против малигних болести „Невен“, као и велики број просветних радника и родитеља.

Презентација је одржана и у порти храма Свете Тројице где су сви заинтересовани могли добити по један примерак дечијег посног кувара.

Књига је приказана и на Сабору учитеља 2012. године у Београду, као и на семинару вероучитеља Епархије тимочке, као пример добре праксе. Излагана је и на Регионалном скупу библиотекара у Видину, у Бугарској.

Кувар је представљен и на програму Радио – Београда, у оквиру емисије за децу и младе.

Своје стално место, Ђачки посни кувар нашао је у зборнику Школских библиотека Србије, и ушао у Базу знања за 2013. годину.

Издавач ове прелепе и корисне дечије књиге је Библиотека „Доситеј Новаковић“ из Неготина.

 Инфо служба Тимочке епархије

Similar Posts