Другог дана прослављања јављања Пресвете Богородице Заштитнице Зајечара, у петак 7. октобра 2022, служена је света архијерејска Литургија у подруму куће у којој се 1944. године три дана указивао Њен пресвети лик.

Свету Литургију служили су Њихова Преосвештенства Епископи пакрачко-славонски Јован и тимочки Иларион уз саслуживање зајечарских свештенослужитеља.

У присуству бројних верника, међу којима су бил начелник Округа зајечарског г. Владан Пауновић, начелник Полицијске управе Зајечар генерал полиције г. Богољуб Живковић и начелник Одељења за ванредне ситуације Града Зајечара г. Бранислав Матић, после Јеванђеља беседио је Преосвећени Епископ Јован.  Владика Јован је, говорећи о местима која се везују за Пресвету Богородицу, рекао – Неким чудним благословом Мати Божје, сва места везана за Њу и за Њена чуда налазе се данас у дубини земље. Као да земља изображава материцу, праисконску материцу од стварања света у којој се збива највеће чудо, у којој се збива рођење Богородичино, у којој се збива Њено зачеће, зачеће Христа Бога живог,  у којој се збива рођење и оваплоћење Божје и у којој се збива успење Мати Божје, највећег чеда људског рода (…) Тако и овде, са Њеним смирењем силазимо у овај подрум који постаје светиња, који јесте светиња и који ће бити светиња и у који ће се силазити вековима да се поклони Мајци Божјој.

Након свете Литургије, сабраном народу обратио се и Епископ тимочки изразивши благодарност Епископу Јовану на љубави и вољи да својим благословом и присуством увелича овај важан догађај за Епархију тимочку. Владика Иларион је, такође, изразио радост што је света Литургија по први пут служена на месту јављања Пресвете Богородице у Зајечару и наду да ће Пресвета Богомајка и надаље штити и чувати град Зајечар.

ГАЛЕРИЈА:

Similar Posts