seminar_vladika                  seminar_o.Igor

На празник Светог мученика Трифуна, 14. фебруара 2009. године, у Великој скупштинској сали Града Зајечара одржан је Епархијски семинар за вероучитеље са следећим Дневним редом :

1. Предавања са дискусијама:

– Православна етика са аскетиком – Епископ тимочки г. Јустин

– Православна тријадологија и  еклисиологија – Протојереј Игор Ивковић

– Православна христологија – Катихета Миљан Младеновић

– Историја хришћанске цркве – Катихета Драган Блинџов

2. Тестирање богословског знања вероучитеља без потребне богословске спреме

Овом важном догађају присуствовало је 49 од 60 епархијских вероучитеља. У име домаћина добродошлицу је пожелео заменик Градоначелника Зајечара др Срећко Николић, а својом пригодном беседом семинар је отворио Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Јустин: „Наша наука није од овога света, то је наука Господа Христа и она је скопчана са вером, али та наука има последице на овај свет и човека, и на живот у овоме свету. Најосновније је да изградимо човека по мери раста висине Христове, дакле правог, боголиког човека са свим врлинама. И онда не треба да бринемо о деликвенцији, о пошастима овога света, то се само разрешава по себи…Веронаука извире из Литургије, из Цркве, отуда је та наша мудрост и наука. Наша наука није само стицање знања из књига, а беживотна, без икаквог стила и смисла, него је наш смисао да све то што научимо у Цркви докажемо и покажемо.“

Вероучитељи су уз радне материјале добили књигу са ЦД-ом „Дечија песмарица“ и „ДВД за вероучитеље“ на коме се уз корисне текстове налазе и презентације, планови, припреме, иконе и бојанке, тестови и квизови за ученике веронауке, светосавске приредбе, као и документарни филм жртве секти јеховиних сведока „Трагање“ и још много тога корисног за вероучитеље и ученике веронауке.

seminar01

 

Протојереј Игор Ивковић

Similar Posts