Слава храма Светих апостола Петра и Павла у Мајданпеку свечано је прослављена светом архијерејском Литургијом у уторак 12. јула 2022. године. Литургијско сабрање предводио је Преосвећени Епископ тимочки господин Иларион уз саслужење протонамесника Владе Вуковића, јереја Дарјана Комненовића и Душана Мићићеловића и архиђакона Илије. Светој Литургији је, међу бројним верницима, присуствовао и председник Општине Мајданпек г. Драган Поповић. Овогодишњи домаћин славе била је породица г. Дејана Петровића а залог кумства за наредну годину узео је г. Никола Костић.

У беседи након читања јеванђелске перикопе, владика Иларион је говорио о искушењима савременог човека. Епископ је приметио да је човек данас више него икад у опасности да поверује у заблуду да је сам себи довољан те да је он мерило свих ствари. Треба да знамо да је потребно да све што нам се у животу нуди одмеримо Јеванђељем Христовим и заповестима Божјим, да чујемо шта Црква има да каже о томе јер у Цркви живи Дух Свети и Истина Христова и зато што је ту и сам Господ невидљиво присутан,  рекао је Преосвећени владика.

Говорећи о животу Светих апостола Петра и Павла, Епископ тимочки је подучио верни народ да  су ова два светитеља често имали сукобе мишљења због којих су се некад и разилазили, али да их је Љубав Божја вратила једног другом у загрљај, те да тако и ми треба да прихватимо да смо различите и непоновљиве творевине Божје али да остајемо јединствени у вери, љубави и нади на помоћ Божју.

ГАЛЕРИЈА:

Фотографије: Дејан Илић

Similar Posts