liturgija_grljan1Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је, у суботу 25. октобра, Свету архијерејску Литургију у храму Свете Тројице у Грљану код Зајечара. Саслуживали су свештеници зајечарског намесништва, уз појање хора Источно-црквеног појања  „Свети Никодим Тисмански“ из Зајечара.

Велики број верника из Грљана, као и ученика веронауке Основне школе „Владислав Петковић Дис“ са директорком г-ђом Јасмином Фировић и вероучитељем Златком Здравковићем присуствовали су дочеку Епископа Илариона и литургијском сабрању, а потом су ученици приступили светој тајни причешћа. Као резултат вишегодишње успешне сарадње пароха Ивице Станковића и вероучитеља Златка са управом школе, у Грљану данас веронауку похађа две трећине основаца ове школе.

У својој надахнутој беседи владика Иларион је изразио задовољство присуством мноштва деце и верног народа у грљанском храму, а затим је, у наставку беседе, говорио о јеванђелском животу сваког верника који је уствари Христов пут, једини и истинити. „Христов пут је пут Васкрсења којем претходи страдање и жртва из љубави према ближњем и из вере у Господа. Сви који се окупљате у Цркви управо идете тим путем и моја радост и молитва јесте да се ваш број умножава, да се ваше породице одржавају, да се деца рађају и да се умножава свако добро дело у вашим животима свакога дана“ – реако је владика Иларион.

Након свете Литургије ученици су извели пригодан програм поводом доласка свог Епископа, а затим су жене Грљана, познате по свом гостопримству и активностима у удружењу за очување изворних вредности нашег народа, за владику Илариона, свештенике и све присутне приредиле традиционалну трпезу.

Similar Posts