20141004-2006Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион посетио је, 4. октобра 2014. године, манастир Суводол, једну од најстаријих средњовековних светиња Источне Србије. Саграђен почетком XI века, много пута обнављан и рушен, данас је један од најлепших манастира Епархије тимочке. У манастирској цркви Рођења Пресвете Богородице, Епископ Иларион служио је свету архијерејску Литургију, уз саслужење настојатеља о. Јустина и пензионисаног свештеника о. Спасе Павловића и молитвено учешће сестринства ове свете обитељи и верног народа.

Након Литургије владика Иларион је обишао манастирске конаке и економију, а потом разговарао са оцем Јустином и сестрама о свим потребама и проблемима који прате свакодневни манастирски живот, као и плановима за његово унапређење и даљи развој.

Са поносом је истакнут велики историјски и духовни значај манастира Суводол за становништво овог дела Епархије, који је одолео налетима многих освајача у бурним временима минулих векова. Познато је да су током његове дуге историје манастир обнављали св. краљ Милутин, потом св. кнез Лазар, а данашњи изглед добија у другој половини IXX века. Близина Зајечара као епархијског центра, доприноси његовом будућем напретку, а велики број верника из Зајечара и околине редовно посећују манастир и учествују на богослужењима.

Similar Posts