У недељу 28. маја 2017. године са благословом Епикопа тимочког Г. Илариона а у организацији епархијске Агенције „Ходочашће“ реализован је једнодневни поклонички излет у манастир Тумане.

Верници наше Епархије су на ово поклоничко путовање кренули у раним јутарњим часовима како би стигли на свету архијерејску Лиургију. У манастиру су пре Литургије пресвучене мошти Светог Зосима Синаита а на самој Литургији је извршен чин проглашења Светог Јакова Новог Туманског. Светом архијерејском Литургијом је началствовао архиепископ михоловско-кошицки Г. Георгије уз саслужење Епископа браничевског Г. Игнатија и Епископа тимочког Г. Илариона као и великог броја свештеномонаха и свештеника.

По светој Литургији мошти Св. Зосима су свечаном литијом пренете у његову обновљену испосницу где им се верни народ поклањао. Мноштво верника из свих крајева наше земље су у манастирској цркви Светог архангела Гаврила имали прилику да се поклоне моштима Св. Јакова и да целивају чудотворну икону Богородицу ,,Курскаја“.

После манастира Тумане наши епархиоти су обишли Сребрно језеро код Великог Градишта а у повратку и Голубачку тврђаву на Дунаву да би се својим домовима вратили у вечерњим часовима.

Дејан Д. Живковић

Similar Posts