Благословом Епископа тимочког Г. Илариона а у организацији епархијске Агенције за поклоничка путовања „Ходочашће“ реализованo је поклоничко путовање на коме су верници Епархије тимочке обишли солунске светиње и Свету гору.

У зајечарској Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице, на дан поласка, у среду 26. децембра 2018, служен је молебан за путнике, после чега се кренуло ка Солуну. Наши поклоници, предвођени борским свештеником Радојем Мијовићем, који је био духовник овог путовања, стигли су у Солун у четвртак 27. децембра где су обишли цркве Св. Димитрија и Св. Григорија Паламе и Српско војничко гробље. Обишавши поменуте светиње, упутили су се у град Јерисос где су преноћили.

Наредног јутра ходочасници су из Уранополиса испловили ка хиландарској луци Јовањица одакле су стигли у колевку светосавске духовности – манастир Хиландар. Послужени у хиландарској гостопримници, посетили су манастирско гробље а на коме и гроб блаженопочившег Епископа тимочког Мелентија (+1921) после чега су приступили вечерњој молитви па вечери а затим су се поклонили светињама овог славног манастира и чудотворној икони Мајке Божје – Тројеручици.

Два дана у Хиландару су искоришћена да се обиђе Арсана Св. Василија на северној обали Атоса, затим пирг краља Милутина као и манастир Есфигмен.

После недељне Литургије, на којој је саслуживао и отац Радоје, наши епархијани су 30. децембра 2018. испловили из Јовањице. После одмора у Јерисосу кренуло се за Србију. У касним вечерњим часовима наши поклоници су стигли у Зајечар препуни дивних утисака и богатији новим светогорским искуствима, уједно ишчекујући пролеће, када Агенција „Ходочашће“ планира нову посету Светој гори.

Дејан Д. Живковић