У организацији епархијске Агенције за поклоничка путовања „Ходочашће“ а благословом Епископа тимочког Г. Илариона реализованo је поклоничко путовање на коме су се верници Епархије тимочке поклонили светињама светогорских манастира и светињама Солуна.

У катедралној цркви Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, на дан поласка, у четвртак 31. маја 2018, протосинђел Захарија, сабрат манастира Буково и духовник овог поклоничког путовања, служио је молебан за путнике, после чега се ноћном вожњом кренуло ка Солуну.

Споменик палим борцима Првог светског рата  у Поликастру је била прва дестинација овог путовања. Поводом стогодишњице пробоја Солунског фронта о. Захарија је у Поликастру служио парастос нашим славним прецима. Наши поклоници, предвођени протосинђелом Захаријом и ђаконом Вуком Јовановићем, стигли су у Солун у петак 1. јуна где су обишли цркве Св. Димитрија, Св. Григорија Паламе и Св. Софије. Обишавши поменуте светиње Солуна, упутили су се у град Јерисос, надомак Свете горе, где су и преноћили.

Следећег дана ходочасници су испловили из Уранополиса ка главној светогорској луци Дафне, одакле су аутобусом отишли у Кареју на конак у ватопедски скит Св. Андреја Првозваног. У навечерје су посетили оца Никодима Хиландарца у Карејској Посници Св. Саве – Типикарници, где су узели учешћа на вечерњој молитви коју је ђакон Вук улепшао својим појањем. У Типикарници се вековима чува икона Пресвете Богородице – Млекопитатељница, којој су се ходочасници овој приликом поклонили, а коју је из Свете земље донео Св. Сава Српски заједно са чудотворном иконом Тројеручицом и патерицом Св. Саве Освећеног.

После недељне Литургије, којом је началствовао архимандрит Јефрем уз саслуживање јеромонаха Филотеја и Нектарија, наши епархијани су се упутили у најстарији манастир на Светој гори – Велику Лавру, где су се после вечерње молитве поклонили свим светињама овог манастира. Св. Литургија је служена у цркви у којој се налази гроб Св. Атанасија Атонског.

Напустивши В. Лавру у понедељак 4. јуна, поклоници су се упутили ка Кареји, где су обишли Протатску цркву у којој су се поклонили Богородичиној икони Достојно јест. На путу ка руском манастиру Пантелејмон, свратили су до Старог Русика, у чијој је кули по предању замонашен Св. Сава. У Пантелејмону су наши епархијани присуствовали вечерњој молитви и вечери а затим су посетили прелепу главну манастирску цркву. Сутрадан, после Св. Литургије, приступили су трпези љубави а убрзо после тога су у пантелејмонском католикону целивали мошти Светог великомученика Пантелејмона а затим су се поклонили осталим манастирским светињама.

Дана 5. јуна из пантелејмонске луке поклоници су трајектом испловили ка хиландарској луци Јовањица одакле су стигли у манастир Хиландар – колевку светосавске духовности. После пријема у хиландарској гостопримници приступили су вечерњој молитви и вечери а затим су се поклонили светињама славног манастира и чудотворној икони Мајке Божје – Тројеручици, а затим посетили манастирско гробље и гроб блаженопочившег Епископа тимочког Мелентија (+1921).

У среду се, на Св. Литургији којом је началствовао хиландарски јеромонах Арсеније а коме је саслуживао о. Захарија, Божанским Даровима причестио велики број поклоника. Касније тога дана верници тимочке Епархије су посетили хиландарски подрум у коме су били послужени манастирским трпезним вином. После тога кренуло се ка луци Јовањица а одатле бродом ка Уранополису.

После предаха у Јерисосу кренуло се за Србију. У раним јутарњим часовима у четвртак 7. јуна 2018. наши поклоници су стигли у Зајечар препуни дивних утисака и богатији светогорским искуствима, уједно ишчекујући јесен када Агенција „Ходочашће“ планира нову посету Светој гори.

Дејан Д. Живковић

Similar Posts