У организацији епархијске Агенције за поклоничка путовања „Ходочашће“ благословом Епископа тимочког Г. Илариона реализованo је поклоничко путовање на коме су верници Епархије тимочке походили светогорске манастире и светиње Солуна.

У Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Зајечару је, на дан поласка, у четвртак 16. новембра 2017, протојереј Игор Ивковић служио молебан за путнике после кога се кренуло ноћном вожњом пут града Солуна. Поклоници су у Солун стигли у петак 17. новембра па је наших деветнаест поклоника, предвођених ђаконом Вуком Јовановићем и буковским монасима Мелхиседеком и Платоном, обишло светиње и историјске знаменитости града: Цркву Св. Димитрија, Белу кулу и Зејтинлик. Обишавши најпознатија места града Солуна, поклоници су се упутили у град Јерисос надомак Свете горе где су и преноћили.

У свитање суботе 18. новембра ходочасници су испловили из луке Уранополиса пут светогорске луке Дафни, одакле су аутобусом отишли до Кареје у скит Св. Андреја Првозваног. У навечерје истог дана поклоници су посетили оца Никодима Хиландарца у Карејској Посници Св. Саве – Типикарници, у којој су узели учешћа на вечерњој молитви коју је својим пјенијем улепшао ђакон Вук. У Типикарници се већ вековима чува икона Пресвете Богородице названа Млекопитатељница којој су се ходочасници овој приликом поклонили а коју је из Свете земље донео Св. Сава заједно са Тројеручицом и патерицом Св. Саве Освећеног.

Прва два дана овог путовања Грчку су задесиле обилне падавине али су наши поклоници упркос јакој киши били истрајни у намери да се поклоне светогорским светињама.

После два кишовита дана у Солуну и Кареји освануо је леп недељни дан у скиту Св. Андреја. После Св. Литургије коју је служио наш гостопримац  јеромонах Нектарије, братија је обишла келију Патерицу коју је такође основао Св. Сава где нас је лепо примио и са историјом келије упознао јеромонах Доситеј Хиландарац.

Из Кареје, у којој имали прилике да виде Протатску цркву у којој се чува Богородичина икона „Достојно јест“ као и зграду Св. Епистасије, поклоници су се аутобусима упутили ка манстиру Ватопед. После пријема и кратког предаха у ватопедској гостопримници приступило се вечерњој молитви а затим вечери па целивању моштију двојице од тројице Св. Три Јерарха, Св. Василија Великог и Св. Јована Златоустог као поклоњењу појасу Пресвете Богородице. После овог целивања ватопедски монах Генадије је нашим епархјанима у шетњи манастирском портом изложио кратку историју Ватопеда када су поклоници имали прилике да целивају седам чудотворних икона Пресвете Богородице. Овом приликом, као и приликом мајске посете манастиру Ватопед, ходочасници Епархије тимочке су добили послушање па су тако паковали траке које су освећене на појасу Пресвете Богородице а које манастир дарива свим поклоницима. После ноћења у манастиру и Св. Литургије, за уторак је планиран одлазак у манастир Хиландар.

Због немирног мора није било могуће отићи брзим бродом директно из Ватопеда до хиландарске луке Арсана па су поклоници аутобусима дошли до карејске луке Дафни одакле су опет трајектом стигли у хиландарску луку Јовањица. После пријема у хиландарској гостопримници приступило се вечерњој молитви и вечери после које су ходочасници посетили манастирско гробље и гроб блаженопочившег Епископа тимочког Мелентија (+1921). С обзиром на то да су поклоници у Хиландар дошли на навечерје Аранђеловдана, после кратког одмора служено је бденије на коме је целивана чувена чудотворна икона Тројеручица. Светом Литургијом је на празник Св. Архангела Михаила у уторак 21. новембра началствовао хиландарски игуман Методије коме је саслуживао наш домаћин из Патерице јеромонах Доситеј и зајечарски ђакон Вук Јовановић. После приступања трпези, поклоници су имали прилике да посете хиландарски подрум вина. Из Хиландара планирана је посета руском манастиру Пантелејмон.

Стигавши трајектом у манастир Пантелејмон наши епархијани су примљени у гостопримници а затим су се поклонили манастирским светињама, после чега су присуствовали вечерњој молитви и вечери а затим су посетили прелепу главну манастирску цркву. Будући да се манастир Пантелејмон налази на мору и с обзиром на то да је среда била леп и сунчан дан, сутонски призор код манастира никога није оставио равнодушним. После Св. Литургије и приступања трпези љубави, поклоници су у пантелејмонском католикону целивали мошти Светог великомученика Пантелејмона. Од Пантелејмона до Кареје се протеже пут дужине 15 километара а негде на половини тог пута се налази манастир Стари Русик. После целивања моштију Св. Пантелејмона група поклоника је стрмим путем пошла до Старог Русика – управо тамо где је наш Св. Сава замонашен дочекао нас је јеромонах Дамаскин, Србин и сабрат руског манастира коме је послушање да служи у обновљеној цркви Старог Русика а који је поклонике упознао са историјом руског монаштва на Светој гори. После обиласка места монашења Св. Саве Српског, ходочасници су се вратили до манастира Пантелејмона одакле су су се укрцали на трајект за Уранополис.

Посебну чар овом путовању даје чињеница да је све што су верници наше Епархије обишли на Светој гори управо везано за житије Св. Саве: замонашен је у Старом Русику из кога ће касније у 19. веку настати манастир Пантелејмон, затим, Св. Сава је био сабрат манастира Ватопеда одакле је са Св. Симеоном основао манастир Хиландар где је у хиландарском католикону на игуманском месту похрањена икона Тројеручица а такође је основао карејске келије Патерицу где се чува патерица Св. Саве Освећеног и Типикарницу где се налази икона Млекопитатељница.

По пристајању у Уранополис поклоници су се упутили ка солунској цркви Св. Фотија у којој су од 18–26. новембра ове године изложене на поклоњење мошти Св. Рафаила које се чувају у манастиру Светог Николе, Рафаила и Ирине на Лезбосу. Испред цркве Св. Фотија дочекао нас је импресиван призор непрегледне колоне Грка који су већ трећи дан чекали да се поклоне моштима Св. Рафаила. Поклонике је пре целивања моштију благосиљала игуманија Тавита која је са сестринством дошла са Лезбоса и том приликом их је даривала књигама коју је написала почивша игуманија Евгенија Клидара. Занимљиво да се ради о стодеветнаестом издању књиге „Историја манастира Св. Рафаила“.

Убрзо после посете солунској цркви Св. Фотија кренуло се за Србију. У раним јутарњим часовима у четвртак 23. новембра 2017. наши поклоници су стигли у Зајечар препуни прелепих утисака и богатији овим светогорским искуствима уједно жељно ишчекујући пролеће када Агенција „Ходочашће“ планира нову посету Светој гори.

Дејан Д. Живковић

Similar Posts