Благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Г. Илариона организовано је поклоничко путовање на коме су наши епархијани посетили светиње Црне Горе – седам манастира (Ждребаоник, Острог, Ком, Врањина, Цетињски манастир, Прасквица и Режевићи) и два саборна храма (подгорички и барски).

На путовање се кренуло навече 14. августа 2019. да би се стигло на Литургију у подгорички Саборни храм Васкрсења Христовог. Литургијом, у којој су наши поклоници узели евхаристијског учешћа, началствовао је свештеник Радоје Мијовић, борски старешина и духовник овог путовања. После Подгорице наши верници су посетили манастире Ждребаоник и Острог. У Острогу су преноћили после поклоњења моштима Св. Василија.

После евхаристијског сабрања, у суботу 16. августа, у манастиру Острог, поклоници су отишли на крстарење Скадарским језером. Приликом крстарења посетили су манастире Ком и Врањину. После заједничке вечере у Каручу отишли су на Цетиње где су преноћили.

Васкршњу Литургију у манастиру на Цетињу је служио Високопреосвећени митрополит Амфилохије уз саслуживање цетињских протојетејā-ставрофорā Обрена Јовановића и Гојка Перовића и протонамесника Радоја Мијовића. После Литургије поклоници су обишли музеј Цетињског манастира а затим су приступили послужењу на двору митрополита Амфилохија. После Цетиња су обишли приморске манастире Прасквицу и Режевиће као и Саборни храм Св. Јована Владимира у Бару.

Одбор за поклоничка путовања Епархије тимочке се овом приликом захваљује о. Радоју Мијовићу на помоћи у организацији. Такође, благодарни смо свим нашим домаћинима на овом поклоничком путовању: сестринству манастира Ждребаоник; братству манастира Острог; о. Игњатију (Мијовићу), игуману манастира Врањина; протосинђелу Клименту (Бољевићу), намеснику манастира Прасквица; о. Драгану Митровићу, старешини Саборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици; оцима цетињским – Гојку и Обрену и о. Слободану Зековићу, старешини барског Саборног храма Св. Јована Владимира.

                                                                                                       Дејан Д. Живковић

Similar Posts