„Сав свет испуњен је као богосветлим звездама
чудотворним иконама Твојим Богородице Дјево, а међу нама
као сјајна звезда Даница – Икона Твоја Тројеручица…“

На светог Самсона Странопримца, 10. јула 2016. године, вољом Божијом, с благословом Владике тимочког Илариона, љубављу сестринства манастира Преподобне Меланије Римљанке из околине Зрењанина, а залагањем свештеника Богдана Томића из Кладова, манастир Вратну посетила је Икона Богородице Тројеручице.

Настојатељица манастира Вазнесења Господњег, монахиња Херувима са сестринством и верни народ овог краја са иконама Светитеља, цвећем и похвалним стихирама у Њену част, дочекали су Икону коју је у свечаној поворци из Кладова допратио свештеник Милан Благојевић.

После Литургије, коју су служили свештеници Влајко Банковић из Јабуковца и Милан Благојевић из Кладова, и причешћа, присутни су целивали Икону Богородице Тројеручице.

Изгледало је да сва природа заједно са народом благодари Богу за овај догађај, посебно жене и мајке којима је ово јединствена прилика за сусрет са Светогорском Светињом… Лица свих присутних била су озарена. Ето, тако једноставно Бог споји небо и земљу и сваку мисао претвори у молитву…

Целог дана пред Иконом Богомајке изговаране су молитве за помоћ, за истинско покајање, за руководство на путу спасења, за здравље и напредак ближњих, за заступништво упокојених и благодарења… са уздасима, осмесима и сузама истовремено…

Света Богомајка је и у овај сунчани јулски дан показала колико је велика Њена брига за нас и све који су јој прилазили Покровом милости своје је осенила.

Боравак Иконе у манстиру Вратна окончан је у вечерњим часовима када је служен Акатист у Њену част. Ово духовно сабрање обогатили су присуством Владика Тимочки Иларион, игуман архимандрит Козма, протосинђел Захарија и јерођакон Илија из манастира Буково, свештеници Влајко Банковић из Јабуковца и Богдан Томић из Кладова.

Нада, као чин поворења према оној коју су видели и целивали, носиће и чуваће кроз многе животне недаће данашње ходочаснике, који су с вером у срцу однели благослове Иконе Тројеручице својим домовима.

„Радуј се, помоћнице наша, која нам помаже Иконом својом Тројеручицом!“

 

Similar Posts