Архив Српске Православне Цркве и Историјски Архив Неготина у сарадњи са ЦО Неготин приредили  су 7. фебруара 2017. године изложбу „ Београдска Митрополија и српски духовни простор 1804 – 1918“ , аутора ма Радована Пилиповића, директора Архива СПЦ.

Изложба је одржана са благословом Светог Синод СПЦ и Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Г. Илариона у Дому Културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину.

Изложба је први пут представљена српској културној јавности 2013. године, где је кроз више стотина докумената приказан црквени живот и рад Београдске Митрополије током деветнаестог и почетком двадесетог века. Она представља историјско сведочанство о  организовању црквеног живота у тадашњој Србији и сарадњи Београдске Митрополије са српским Епархијама и црквеним заједницама у старим српским земљама почев од Карловачке Митрополије, преко Црне Горе, Старе и Јужне Србије, Далмације, Босне и Херцеговине, стварајући тако јединствен духовни простор на коме је вековима живео и стварао српски народ. Изложба кроз аутентична сведочанства -материјалне доказе, уз посебну допуну за неготинску поставку и историјску грађу за живот цркве у Епархији  тимочкој, сведочи о стању и развоју како српских храмова, духовној, културној и просветитељској мисији Цркве, тако и о свештеничком пастирском раду, развоју црквених нституција, судству, просвети, финансијама.

По речима ма Ненада Војиновића, директора Историјског Архива Неготина, ова изложба је приказ историјских околности  у којима је стасавала српска духовност у приказаном периоду, кроз биографије црквених званичника, јерараха СПЦ, и низ докумената који обрађују и документују период када се стварала новија црквена историја.

Аутор изложбе ма Радован Пилиповић, истако је да  ова поставка показује духовно јединство тадашње Кнежевине и Краљевине Србије и других Епархија у неослобођеним областима. За припрему изложбе коришћени су многи  архивски фондови и збирке, као што су фонд Конзисторија Митрополије београдске Кнежевине и Краљевине Србије и збирке рукописа и докумената митрополита Михаила, Инокентија и Димитрија. У оквиру изложене грађе, приказана је најстарија административна документација из Епархије тимочке почевши од 1833. године, што је посебно било важно за сарадњу и обогаћивање фонда  Архива у Неготину.

Ова изложба представља прву успешну сарадњу Историјског Архива Неготина и Архива Патријаршије СПЦ, с циљем да се јавност упозна са садржајем богатих фондова Архива СПЦ, изражавајући наду да ће се многа питања архивистике убудуће решити, сарадњом црквених и државних институција.

Присутнима се у име ЦО Неготин обратио јереј Марко Пајчин, подсетивши на историјски период од оснивања Епархије тимочке и првог Епископа Доситеја Новаковића, ко и на вишедеценијски рад и активност Цркве да се на овим просторима успостави духовни поредак какав познајемо данас, јер управо овај историјски период јесте темељ на коме почива живот наше цркве.

Изложбу је отворио Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион, који је истакао да у овом времену савремене технологије и присутног заборава, овакве изложбе су потребне нашој културној јавности и нашем народу, ради обнављања знања и стицање нових сазнања о нашој богатој историји Цркве и државе, и значају за многовековно живљење српског народа на овим и другим просторима, – јер чувајући прошлост, постављамо основу сигурније будућности –нагласио је владика.

На отварању изложбе певао је хор Саборног Храма Свете Тројице, под управом проф. Светлане Кравченко. Представљен је и нови каталог, као друго допуњено издање, који су публиковали Историјски архив Неготина и Архив СПЦ.

Similar Posts