Градски хор „Свети Краљ Стефан Дечански“ је одржао концерт у храму Светог Великомученика Георгија у Књажевцу, у среду 28. септембра 2016. године. Његово Преосвештенство Епископ тимочки Господин Г. Иларион је присутвовао концерту, поделио поклоне члановима хора које је припремила Црквена Општина Књажевац и у пригодној беседи пожелео успех хору на предстојећем другом Међународном хорском фестивалу у Херцег Новом.

После вишедеценијске паузе, после првог концерта одржаног у јуну ове године, испуњено је обећање да ће се са оваквом праксом наставити. На репертоару су била дела Мокрањца, Чесникова, Бортњанског, Бабића и др.

Владика Иларион је у својој беседи рекао да је „ово једно необично вече“ јер „смо навикли да нам се у задње време обично дешавају лоше ствари“. Подсетио је присутне на речи Господа Исуса Христа записаним у Јанђељима по Матеју и по Луки: „Мислите ли да сам дошао да донесем мир на земљу? Не, кажем вам, него раздор. Јер ће одсад петоро у једној кући бити раздељени: троје против двоје и двоје против троје, отац против сина и син против оца, мати против кћери и кћи против матере, свекрва против снахе своје и снаха против свекрве.“(Јеванђеље по Луки 12:51-53) Овим речима је Христос хтео да каже да је неминовно раздвојити (оделити), добро од зла, истину од лажи, светлост од таме, поштено од непошеног – рекао је владика.

Пожелевши члановима хора и свима присутнима, јединство у вери, једномислије и једногласје у животу и раду, уз благослов за пут у Хрецег Нови, диригенту хора, госпођи Мартини Милошевић, је даровао икону Св. Краља Јована Владимира.

Вече је завршено у пријатном разговору уз коктел послужење у порти хтама и црквеној библиотеци.

фото: „Летећи“ и „Контраст филм“

Similar Posts