На Лазареву суботу, 8. априла 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару. Епископу су саслуживали зајечарски свештенослужитељи.

Након читања Јеванђеља, јереј Драган Блинџов говорио је о васкрсењу Лазаревом истичући да оно представља предукус нашег васкрсења. Отац Драган је, такође, указао да овај догађај представља сведочанство да је Христос заиста Бог и заиста човек – Бог јер је, иако далеко, знао да је Лазар умро и као Бог га диже из мртвих, и човек јер плаче за својим пријатељем.

Након Литургије, Епископ је преломио славски колач који је принела породица оца Марка Радосављевића, а потом је поздравио верни народ и честитао им празник. Треба да будемо крепки у вери и да читамо Библију, да разумемо шта је данашњи празник и зашто смо овде сабрани, да знамо да васкрсење Лазарево није прича него чињеница која се тиче вечног живота и нашег спасења, рекао је Преосвећени владика.

Епископ је потом отворио здравствено саветовалиште у Црквеној општини где је поздравио др Санелу Радисављевић, специјалисту ургентне медицине, и медицинске техничаре Јелену Дачић и Предрага Коцића, који ће у току дана мерити шећер и притисак својим суграђанима.

ГАЛЕРИЈА:

Текст: Дејана Јовановић

Similar Posts