На позив мештана Видровца код Неготина, Епископ тимочки г. Иларион посетио је, 27. децембра 2014. године, ово село и храм Преноса моштију светог Николаја Чудотворца, у којем је служио Свету архијерејску Литургију, уз саслужење архимандрита Козме, игумана манастира Буково и свештеника неготинског и борског намесништва.

У својој беседи владика Иларион је подсетио на велике и славне ктиторе и приложнике храма Светог оца Николаја којима се Видровац данас поноси. Њихова љубав и труд да сазидају храм све нас подстиче да мислимо само на оно што је богоугодно и на корист душама нашим. Бриге овога света не би требале да нас ометају у стицању Царства Божијег баш као што онда нису омеле наше претке. Ово село, у коме смо се данас сабрали, дало је првог и трећег игумана манастира Буково, од оснивања Тимочке епархије 1834. и тадашњег васпостављања манастира граматом из 1835. године, а њихови даљи рођаци и потомци и данас живе овде,  – рекао је владика. У наставку беседе владика је заблагодарио Господу што смо се данас окупили да заједно прославимо Њега, Сунце живота са Истока.

Након свете Литургије, већ познато, традиционално гостропимство овог места, домаћини су и овог пута показали припремом заједничке трпезе за свог архијереја, све госте и вернике који су се данас сабрали у видровачком храму.

Similar Posts