Поводом 11. Националне смотре Савеза извиђача Србије, у суботу 29. јула 2023. Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион служио је свету архијерејску Литургију у зајечарском саборном храму. Националној смотри извиђача присуствовали су  и генерални секретар ДЕСМОС-а Махер Сахлиех из Палестине, старешина Савеза извиђача Србије Габријел Ранковић, те православни извиђачи из Израела, Палестине, Египта, Сирије, Румуније, Црне Горе и Републике Српске, који су такође учествовали у евхарстијском сабрању. На светој Литургији Епископу тимочком саслуживали су архимандрит Јефрем из Кувајта (Антиохијска патријаршија), аримандрит Козма, протосинђел Симеон, протојереј мр Игор Ивковић, јереј Срђан Василијевића и ђакон Урош Памучар, а појао је зајечарски црквени хор. Литургијско славље било је посебно свечано будући да су на малом и великом входу чтецирали извиђачи из хришћанске православне заједнице Палестине, Кувајта и Сирије. Такође, “Символ вере“ читан је на српском и арапском језику, док је „Оче наш“ читан на српском, арапском и румунском језику.

Након отпуста Литургије, Преосвећени владика Иларион обратио се верницима беседом коју преносимо у целости:

                                    „У име Оца и Сина и Светога Духа!

Поштовани и драги учесници 11. смотре Савеза извиђача Србије, драги гости и извиђачи из Палестине, Сирије, Египта, Израела, Румуније, Републике Српске, Црне Горе и Србије, поштовани организатори и покровитељи, драги и верни народе српски, светосавски и Православни: Данашњи Апостол нам доноси поуку: „Не будите никоме ништа дужни, осим да љубите једни друге, јер ко љуби другога, испунио је закон“ (Рим. 13, 8). Ова апостолска заповест, као и многе друге, јесу управо посведочено Јеванђеље и приближене ка верном народу речи самога Господа нашега Исуса Христа.

Понављајући ове и сличне речи у својим посланицама, Свети Апостоли нису редуковали нити укидали Божије заповести, већ су кроз ово наглашавање и истицање заповести о љубави УТВРДИЛИ све што су и примили од Господа. Заиста, ако знамо да је љубав свеза савршенства, онда ћемо и разумети да је пут до те и такве савршене духовне љубави управо пут духовног и хришћанског, православног, предањског и светоотачког подвига, пут жртвене љубави и пут самоодрицања. Но, овај пут, сам по себи узан и тесан, постаје кроз љубав и ради љубави, кроз Христа и ради Христа који је сâм Љубав и Пут и Истина и Живот, заиста једини пут у овоме свету са пуноћом смисла и пуноћом радости, са ширином и дубином и висином достојном човека. Хришћански и православни пут, наша вера Православна, напаја се на једином извору Живе Воде вечним смислом од Онога који је Логос – Смисао – Реч Божија. У том Вечном смислу јесте и смисао нашег живота и смисао живота сваког човека, а најпре верујућег и богобојажљивог. Зато и Логос постаде тело, да расејану децу Божију сабере у једно, под Своје окриље, у Своју Цркву. Зато Господ и даде заповест Својим Апостолима да иду по свему свету и проповедају Јеванђеље сваком народу, крштавајући их у име Оца и Сина и Светога Духа, уз додатно појашњење и упозорење, да ће сваки који поверује и крсти се бити спасен, а који не поверује да ће бити осуђен.

Они који изграђују мир на Камену Крајеугаоном, на Христу Богу, као уздарје за миротворство имаће и постојано и јасно богопознање и боговиђење. Са овим врлинама и христоликим смирењем, лакше ће се разликовати духови овога света који сав у злу лежи и који све интензивније сеју неслогу и мржњу међу људима, међу хришћанима и међу нама православнима. Од свега тога нека би нас сачувао милостиви и човекољубиви Господ, као и од сваке друге стихије и невоље.

Подсећајући и утврђујући сами себе и једни друге у Богом откривеним истинама и заповестима Господњим, са великом духовном радошћу и добродошлицом поздрављам све вас овде сабране на Св. Литургији, сабране око Јагњета Божијег, које себе даје за живот света. Поздрављајући вас, драга и верна децо Божија из разних народа и са разних и далеких простора, желимо свима пријатан боравак у Србији, у Епархији тимочкој, у Граду Зајечару, кога чува Пресвета Мајка Божија. Надајући се на Њене свете молитве пред Престолом Господњим, молитвено вам желим да имате мир у својим душама најпре са живим и Васкрслим Господом, да би сте имали и постојани мир и љубав са вашим ближњим и са сваким човеком, колико до вас стоји, сећајући се још једне речи и апостолске поуке, да нас је на мир позвао Господ наш, коме нека је слава и сада и увек и у векове векова, Амин!“

Благодарећи Биљани Ивковић, професорки енглеског језика и супрузи оца Игора, архипастирска беседа владике Илариона преведена је на енглески језик како би могли да је разумеју сви присутни гости.

Након беседе гости из Кувајта су Епископу Илариону уручили поклон мараму и медаљу Одреда извиђача Св. Јована Крститеља, гости из Румуније мараму њиховог одреда и значку у бојама румунске заставе. Гости из Палестине су даривали свето дрво маслине. Исто тако, и други гости су даривали Преосвећеног владику пригодним извиђачким даровима.

Посебна благодарност упућуна је протојереју мр Игору Ивковићу који је, такође, био дариван од стране делегација јер је као део организационог штаба Смотре, допринео реализацији овог свечаног догађаја.

Касније је владика Иларион угостио старешине ДЕСМОС-а и том приликом им уручио пригодне дарове у знак сећања на ово празнично сабрање и малу Педесетницу.

ГАЛЕРИЈА:

Текст: Дејана Јовановић