Биографија оца Новака

Јереј Новак Бојанић, парох зајечарски, је рођен у Бањој Луци у Р. Српској, 25. децембра 1976. године, где је завршио основну школу са одличним успехом и примерним владањем, а у Владичином Хану код Врања – мајчином родном месту, матурирао је са одличним успехом на математичком смеру Гимназије „Јован Скерлић“.

Богословски факулетет СПЦ у Београду уписује као ванредни студент 1996/97, када је, будући у свези клира Рашко-призренске епархије, имао прилику и част да борави и учи у косовско-метохијским светињама. Понајпре у манастиру Високи Дечани и у Зочишту, па при Источкој парохији, северно од Пећи, затим у Сопоћанима и Црној Реци и другде. За време НАТО-агресије на Србију, одслужио је војни рок у Војсци Републике Српске у Требињу, где је од Захумско-херцеговачког еп. Атанасија (Јевтића) добио благослов да упоредо са служењем војске предаје и веронауку у околним основним школама. Рад са ђацима на часовима веронауке, отац Новак, је наставио у београдским средњим школама пуних осам година.

Дипломски рад са темом Љубав као пут спасења по Старцу Порфирију Кавсокаливиту одбранио је 2011. године на катедри за Пастирско богословље.

Са супругом Аном има двоје деце.

 

Similar Posts