Хор неготинског Саборног храма Свете Тројице учествовао је на међународном музичком фестивалу „Вековима повезујућа нит“ одржаном у Московском губернијском театру. На позив организатора наш хор је гостовао на овој музичкој манифестацији предвођен старешином храма протојерејем Миланом Радовићем, а под диригентском управом проф. Светлане Кравченко и представницима Општина Неготин и Мајданпек.

Сваке године фестивал окупља хорове из више европских земаља, који се представљају извођењем вредних и непролазних музичких дела земаља из којих долазе, показујући тако богато духовно и национално музичко стваралаштво свога народа. Ове године присутни су били хорови из Србије, Словачке, Бугарске, и других словенских земаља. Циљ фестивала је приказивање и размена искустава у музичком старалаштву сваког народа, а у сврху очувања традиционалних вредности.

На молбу организатора почетак фестивала је благословио протојереј Милан Радовић уз пригодну беседу и захвалност организаторима на добродошлици. Неготински хор се представио извођењем духовне музике Стевана Мокрањца, као и његових чувених руковети.

Наступ нашег хора је изузетно успешно прихваћен код публике, а похвале су стигле проф. Кравченко и од угледних руских колега, нарочито из разлога што је извођење Мокрањчевих дела јако мало заступљено на руским просторима. Нашем хору је уручена Диплома фестивала и традиционални поклон – Самовар за справљање чаја. Оранизатори су се потрудили да се осим фестивалских активности и доброг смештаја хористи упознају и са знаменитостима Москве.

Прота Милан Радовић је посетио Подворје српске Патријаршије у Москви и саслуживао на светој архијерејској литургији Епископу моравичком г. Антонију, представнику Српске Православне Цркве у Русији.

Одржавање ове музичке манифестације се финанасира средствима из фонда председника Путина, ради очувања и промовисања духовног националног стваралаштва.

Similar Posts