Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион упутио је свештенству, монаштву и верном народу Богом чуване Епархије тимочке распис поводом новонастале ситуације услед пандемије вируса корона.

У циљу спречавања ширења корона вируса а у складу са препорукама Светог Архијерејског Синода и Владе Републике Србије дајемо следеће смернице које су обавезујуће:

  • сваког дана у 12 часова у свим храмовима на територији Епархије тимочке звонити 3 минута;  
  • у градским црквама направити распоред тако да најмањи број свештеника обавља богослужење;
  • апеловати на верни народ да не долази у храм уколико се не причешћује већ да у својим домовима умножи молитве;
  • упутити верне, а нарочито браћу и сестре који су старији од 60 година, да се придржавају прописаних и препоручених мера заштите датих од здравствених и надлежних служби;
  • свету Литургију, кад се очекује већи број верника од законом прописаног броја људи у затвореном простору, служити, ако је могуће, на отвореном и у више цркава где за то има услова;
  • цркве, парохијске домове и продавнице што чешће проветравати и дезинфиковати;  
  • након отпуста сваког богослужења придодати молитву:

Опет и опет, преклонивши колена* Господу се помолимо.

Господе, Боже наш, који си богат милосрђем и мудрим промислом управљаш нашим животом, услиши нашу молитву, прими наше покајање за наше грехе, заустави нову заразну болест, као што си једном престао да кажњаваш народ у време цара Давида.
Ти који си Лекар душа и тела наших, подари опоравак болеснима, подижући их хитро са одра патње како би могли да прослављају Тебе, нашег Милостивог Спаситеља, а заштити здраве од било које болести.
Благослови, Господе, ојачај и заштити својом благодаћу све оне који се човекољубљем и жртвовањем старају о болеснима у њиховим домовима или у болницама.
Уклони све болести и патње међу људима и научи нас да ценимо живот и здравље као Твоје дарове.
Дај нам, Боже, свој мир и испуни наша срца чврстом вером у Твоју заштиту, надом у Твоју подршку и љубављу према Теби и према ближњему.

Јер си Ти Бог који милује и спасава нас, и Теби славу узносимо: Оцу и Сину и Духу Светоме, сада и увек и у векове векова.

* Након св. Литургије без „преклонивши колена“.

  • Што се тиче свих осталих чинодејстава, поступати по благоразумију уз договор са парохијанима.

С благословом,
+ЕПИСКОП ТИМОЧКИ ИЛАРИОН