Родну кућу Стевана Мокрањца у Неготину и овог  9. јануара, на дан рођења славног композитора, испунили су музика и бројни гости, који су се традиционално окупили да обележе 159. годишњицу рођења Неготинца. Мокрањац је, својим музичким стваралаштвом, славу родног града, пронео широм света. У музичком делу програма наступили су студенти Факултета музичке уметности из Београда, а одржана је и промоција 16. броја часописа “Мокрањац“.

У оквиру обележавања дана рођења композитора Стевана Стојановића Мокрањца, Дом културе „Стеван Мокрањац“, прославио је, као своју славу, Светог првомученика и архиђакона Стефана. Обред резања славског колача, у присуству бројних гостију обавио је Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Епархије тимочке.

Поводом дана рођења, цвеће и венце, на споменик славног композитора у комплексу његове родне куће, положили су представници локалне самоуправе, Месне заједнице Мокрање, иституција културе из Неготина и Београда, музичких школа које носе име славног Неготинца и Црквеног хора храма Свете Тројице.

Програм је настављен у родној кући Стевана Стојановића Мокрањца, где је бројне посетиоце најпре поздравила в. д. директора Дома културе “Стеван Мокрањац”, Драгана Кнежевић, која је у свом обраћању подсетила да ове године, 9. јануар има још већи значај, јер је он и почетак великог јубилеја неготинских музичких свечаности.

Присутне је поздравио и председник општине Неготин, Јован Миловановић, који се такође у свом говору осврнуо на две веома значајне године, прошлу 2014. и текућу, 2015. годину у којој се одржава 50. фестивал „Мокрањчеви дани“.

 У част дана рођења славног српског композитора у његовој родној кући приређена је и промоција 16. броја часописа „Мокрањац“, који су представили др Соња Маринковић, професор на Факултету музичке уметности у Београду, иначе главни и одговорни уредник овог издања и др Бранка Радовић, селектор Фестивала.

Значајан културни догађај за Неготинце и музичке ствараоце широм Србије, употпунили су студенти Факултета музичке уметности на одсеку виолине, Милица Жугић и Љубомир Тројановић, изводећи дела Баха, Моцарта и Боривоја Поповића.

Извор: negotin.rs

Similar Posts