Храм Вазнесења Господњег у Радујевцу саграђен је 1910. год. Идеја о подизању нове цркве, уместо старе дотрајале, почела је за време проте Михајла Николића, пароха радујевачког. Ова црква носи све стилске карактеристике моравских средњовековних манастира. Својом  архитектуром и другим грађевинско-архитектонским одликама она спада у ред најлепших цркава не само у Крајини, него и у читавој Источној Србији. Цркву је пројектовао архитекта Душан Живановић, а изграђена је под непосредним руковођењем инжењера Боривоја Минића. Иконостас и живопис цркве урадио је академски сликар Пашко Вучетић 1910. год. Од освећења цркве њен изглед се није мењао, међутим, како су године пролазиле, зуб времена је чинио своје па је било неопходно да се црква поново живопише.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа  тимочког г. Илариона живописање храма је почело 2018. год. Првобитно је планирано да се живопише само подкуполни део храма али касније је донета одлука да се живописање настави и да се  цела површина храма живописала у српско-византијском стилу. Живописање храма поверено је зографу Станоју Богићевићу, из Јагодине.

Реализација поменутих радова омогућена је навећим делом од добровољних прилога парохијана, Општинске управе Неготин и предузећа „Еликсир“ из Прахова. Фрескописање храма се после три године приводи крају.

ГАЛЕРИЈА:

Протојереј-ставрофор Благоја Томић, парох радујевачки

Similar Posts