У организацији Друштва за српску духовну и биолошку обнову Источник у оквиру спровођења пројекта „Млади и искушења савременог света“ у сали Друштвеног клуба књажевачког Дома културе, 26. новембра је одржана трибина „Криза породице“.

На трибини су учествовали Прим. др сци. мед. Милијана Љиљана Абрамовић Савић, специјалиста педијатрије, субспецијалиста гастро-ентерологије и исхране и Председник удружења Помоћ породици.

Љиљана Дугалић, песникиња, прозни писац, документарист и писац за децу. Добитник Андрићеве награде.

Спец. Др мед. Злата Јовановић Игњатић, специјалиста из области физикалне медицине и рехабилитације, квантне медицине, хомеопатије и акупунктуре. Иначе родом књажевчанка, из Подвиса.

Трибину је водио председник друштва за српску духовну и биолошку обнову Источник, вероучитељ Саша Илијић а отворили су је, песмом, чланови Музичког састава Источник. У другом делу трибине, постављајући питања, у разговор су се укључили и присутни грађани Књажевца.

Др Милијана је говорила о искушењима породичног живота у савременом свету, младима, породици, браку, родитељству, разводима, каријери, васпитању, образовном систему, здравим стиловима живота и репродуктивном здрављу. Изнела је податак да се петина развода  у Србији догоди у првој години брака а да просечан брак траје 12 година, што значи да се супружници растављају у тренутку када су деци најпотребнији. „Породица је један од стубова друштва и ако о њој води рачуна држава, а пре свега сами чланови породице, онда је и само друштво здраво.“

Љиљана Дугалић се осврнула на тренутну ситуацију у култури и уметности за децу и истакла значај промоције правих вредности и васпитања, насупрот кича, шунда, огољености и „кокетирања“ са децом.

Др Злата Јовановић Игњатић је истакла важност породичне заједнице управо у кризним временима. Свима је остао у сећању упечатљив пример њеног оца који је вративши се после рата, затекао разрушену кућу. Окупио је преживеле чланове своје породице, оженио се и почео да гради нову кућу. Не треба чекати да нам све буде идеално да би смо ступили у брак већ у браку заједно градити своју будућност.

У разговору су присутни износили своје личне проблеме и искуства и углавном су се сви сложили да је негативан утицај државе, политике и медија на породицу велики. Да је поред рада на личном плану и унутар породице, потребан и позитиван помак у односу државе и друштва према породици. Чули су се и конкретни предлози за решавање неких проблема:

–        Додатно опорезивање ријалити програма и финансирање програма образовно-васпитног садржаја.

–        Дати предност приликом запошљавања члановима породица у којима нема запослених и породицама са више деце.

–        Стимулисати привреднике, на државном или општинском нивоу, да запошљавају ове категорије становништва.

Поред саме трибине, гошће из Београда су имале и низ других активности и сусрета у Књажевцу:

  • Др Милијана и Љиљана Дугалић су разговарале са књажевачким гимназијалцима на тему „Од првих симпатија до срећног брака и породице“.
  • У Центру за социјални рад је уприличен састанак са родитељима у хранитељским породицама и са родитељима деце са посебним потребама. Др Милијана је поделила савете и своје дугогодишње искуство са родитељима.
  • Одржан је састанак да наставним особљем и стручним службама у ОШ Вук Караџић на тему инклузије деце са посебним потербама у школски систем.
  • Одржане су три промоције књига Љиљане Дугалић у основним школама Димитрије Тодоровић Каплар, Вук Караџић и Дубрава.

После сумирања утисака и предавачи и присутни саговорници на трибини, предавањима и састанцима су закључили да је тема актуелана, да су сусрети оргаизовани на обострано задовољсто, да су овакви саговорници пожељни и да би требало наставити са предавањима али и конкретним акцијама у погледу васпитања, помоћи родитељима и деци са посебним потребама, иницијативи за запошљавње радно способних у вишечланим породицама.

Similar Posts