Књига која открива још једну истину о многострадалним српским породицама на Косову и Метохији „Српско срце Јоханово“ представљена је зајечарској публици 22. марта 2016. године, на промоцији одржаној у свечаној сали Музичке школе „Стеван Мокрањац“. Роман је дело писца Веселина П. Џелетовића, настао по трагичном истинитом догађају за који писац сазнаје случајно, а потом заинтересован истражује даље и долази до невероватног отрића, у коме главни јунак приче постаје један немачки држављанин.

Присутне је на промоцији поздравио Преосвећени владика тимочки г. Иларион, који је изнео своје утиске о књизи, изразивши дубоку дирнутост оним што је прочитао, а потом захвалио гостима што се промоција књиге обавља и у Епархији тимочкој.

Нешто више о изузетном успеху који је књига постигла код читалаца у земљи и иностранству говорио је г. Слободан Росић, менаџер Удружења “Поета“. Књига је наишла на велико интересовање јавности и преведена је на енглески, руски, немачки, француски, италијански и шпански језик. По његовим речима постоји велика могућност да се по овом роману сними играни филм.

Писац овог надасве потресне књиге г. Веселин Џелетовић говорио је о томе како је ово дело настало, а почетак је био чудесан сусрет са тада непознатим Немцем, племићког порекла, 2004. године на разрушеном гробљу у једном косовском селу. Тада је од Немца чуо необичну причу, како је након трансплантације срца његов живот почео да се мења, прво кроз необичне снове о местима на Косову, а потом и сам долази да види та места и тако сазнаје страшну истину да носи срце убијеног Србина, страдалог у „Жутој кући“ где су вађени органи отетим србима. Писац је говорио о стравичном страдању нашег народа, износећи сведочанства многих Срба, али и лично уверење да на невиној срској крви на Косову не може опстати новонастала тзв. шиптарска држава, јер се ниједна држава не гради на таквим страшним темељима. Дубоко је убеђен да ће се срби једног дана вратити на своја вековна огњишта и да ће Косово поново бити српска земља, а то је јасно свакоме ко је бар мало упознат са историјом и приликама на том простору – поручио је г. Џелетовић на крају ове промоције.

Посетиоци су и након промоције разговарали са аутором књиге, искрено дирнути оним што су ове вечери чули, о још једном сведочанству о свестрадалном народу српском на Косову и Метохији.

Similar Posts