Благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона, уз подршку локалне самоуправе и Привредног друштва ЕLIXIR ДОО Прахово, децембра 2021. године, окончани су радови превентивне заштите цркве манастирa Короглаш а према условима и датој сагласности Завода за заштиту споменика културе из Ниша.

Након прибављања свих релевантних аката, услова и сагласности надлежних установа, те прикупљања неопходних средстава, приступило се обнови манастирске цркве чија се јединствена архитектонска композиција поново препознаје. Извођач радова је СГР „НЕША“, Прахово, Назми Мурати ПР уз стручни надзор г. Радета Младеновића, дипл. инж. грађ. из Неготина, при чему су радови изведени предвиђеном динамиком у складу са предмером и предрачуном на које је дата сагласност установе надлежне за очување и заштиту споменика културе овога ранга.

Радови који су изведени на кровној конструкцији цркве сада пружају значајну заштиту од продора атмосферских вода и коначно затварање покровног простора у наосу цркве на делу на којем није извршена реконструкција свода, као и попуњавање видљивих оштећења и прслина на зидним површинама унутар цркве, те бојење зидних површина уз очување фрагмената живописа, изнова ће својом лепотом мамити погледе сваког ко буде обилазио ову светињу, баш као што је то било пре више од шест стотина година, када је и грађена.

Обновом манастира Короглаш, Епархија тимочка постаје богатија за још једно духовно стециште, које ће уз новоизграђену цркву посвеђену Св. Василију Острошком у Милошеву, бити идеалан расадник духовне обнове и духовног узрастања православних верника из овога краја.

Similar Posts