dsc_1076На празник Светог српског краља Стефана Дечанског 24. новембра 2016. године Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион освештао је нове просторије Центра за традиционалне уметности „Корени“ у Зајечару, који годинама успешно ради на очувању традиције народа овога краја.

Владика Иларион је поздравио присутне и подсетио на подвиг Светог Стефана Дечанског који се цео свој живот борио на очувању, на првом месту, свега духовног и верског, а потом и народног и националног припадања. Надамо се његовим молитвама, јер када кажемо „корени“, увек се нешто обавезујемо и сећамо се својих корена и порекла, али је најбитније да наше враћање не буде само земаљско, већ да се присетимо да су наши прави корени у рајском насељу и да су једино они непролазни. Нека благослов светога Краља буде са свима вама – поручио је владика.

У центру се негује школа фолклора и радионице за инструментално традиционално свирање и певање, окупљајући тако око двестотине чланова. Председник овог Удружења г. Перислав Дуцић захвалио је владики Илариону и свим сарадницима на данашњој свечаности, као и онима који су помогли отварање нових просторија и подржали рад Центра, најављујући наставак успешног делања на очувању непролазних вредности богатог стваралаштва нашег народа.