Прославу Васкршњих празника у Епархији тимочкој употпунила је још једна духовна радост. На Васкршњи уторак, 14. априла 2015. г. Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион освештао је новоподигнуту цркву-капелу која је посвећена Васкрсењу Господњем у Србову код Неготина.

Многобројни верници, који су пристигли из целе Епархије да учествују у овом светом сабрању, дочекали су свог Архипастира испред нове цркве да приме архијерејски благослов. У име Општине Неготин, данашњој свечаности присуствовала г. Надица Васић, заменица председника Општине. После освећења цркве и нових Антиминса, који ће бити дати свим епархијским храмовима, србовски парох, протојереј Зоран Јовић, прочитао је Повељу о освећењу, која је потом стављена у темељ цркве.

Преосвећени Епископ Иларион началствовао је светим архијерејским сабрањем, уз саслужење архимандрита Козме, игумана манастира Буково и свештенства Епархије тимочке. Појао је хор Саборног храма Свете Тројице из Неготина. Велики број деце и верних приступили су светом Причешћу, а потом је владика Иларион обавио чин ломљења славског колача са овогодишњим домаћинима црквене славе, г. Боривоје Станковићем и г. Атанаском Филиповићем, који су уједно и велики приложници новосаграђене цркве. Следеће године колачар ће бити г. Александар Анђеловић.

Епископ се обратио беседом сабраном народу рекавши да смо се данас окупили да обавимо овај свети чин великог освећења храма. Храм се освећује само једанпут и због тога је овај дан посебан и значајан за све нас. Владика се присетио и поменуо блажене успомене оца Петра Стоиљковића, пароха неготинског и србовског, који је уз помоћ мештана села Србово саградио овај храм али, по вољи Божијој, није дочекао његово освећење. „Да поменемо сада, као што смо га поменули на светој Литургији, нашег, незаборавног драгог брата и саслужитеља, пријатеља и родитеља, оца Петра. Нека му је вечан спомен у ове празничне дане и нека му Господ подари место у рајским насељима са свима светима за превелики труд који је уложио у обнову храмова на парохијама на којима је служио. За све што је учинио за своје парохијане за које се молио да их Господ спасе“ – рекао је владика.

Данашњем значајном догађају присуствовала је и породица блаженоупокојеног протојереја-ставрофора Петра Стоиљковића, ћерке Невена и Марина са својим породицама.

У порти цркве потом је уследио музичко-рецитаторски програм у коме су наступили хор Саборног храма Свете Тројице из Неготина, ученици ОШ “Стеван Мокрањац“ из Србова и КУД „Стеван Мокрањац“ из Неготина.

Додењене су Архијерејске Похвалнице заслужним приложницима за подизање и уређење нове цркве Васкрсења Господњег: Атанаско Филиповић, Боривоје Станковић, Александар Анђеловић, Дејан Ивановић, Војислав Лаудановић и ЦО Србово.

Након тога свечаност је настављена пригодном прославом за Епископа, свештенослужитење, званице и верни народ, коју је организовала Црквена Општина Србово.

Similar Posts