Другог дана посете Епархији тимочкој, 24. септембра 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је освештао храм Свете Петке у Малајници.

Уследила је света архијерејска Литургија на којој су Његовој Светости Патријарху саслуживали преосвећена господа епископи браничевски Игнатије, нишки Арсеније и тимочки Иларион.

Беседа Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија:

-У име Оца и Сина и Светога Духа. Браћо и сестре, радујемо се данас у Духу Светоме и у Господу нашем Исусу Христу што смо се сабрали овде, у овом предивном Богом благословеном крају, овде у Малајници, како се каже у народу, да крстимо цркву – није свака обична кућа исто што и храм Божји подигнут у славу Божју – као што се свако од нас крштава у име Свете Тројице, Оца и Сина и Светога Духа, да би постао део Цркве, члан Цркве, да би постао део Тела Христовог, да би већ овде и сада без обзира на искушења, без обзира на тешкоће кроз које пролази, био способан да живи оном радошћу која долази од Бога благодаћу Духа Светога, а која нас чека у пуноћи у будућем веку. Исто тако и храм се крштава, тј. благодаћу Духа Светога постаје место у којем је присутан Бог у којем се врши света Литургија, у којој се обављају све друге молитве. У храму Божјем је Онај који приноси, који се приноси, коме се приноси и који се раздељује свима нама да бисмо ми били оно што је и Он по благодати. Зато у храм Божји долазимо да бисмо у јединству са Христом, изграђујући јединство са Њим и међусобно, имали истински и прави мир, доживели истинску и праву лепоту, имали истинску и праву радост.

Нажалост, ми смо склони као људи да кад нам све иде од руке и када је све како треба, дођемо у цркву, па се и причестимо и молимо Богу, али неретко када наиђу нека искушења, када наиђу тешкоће, ми онда тражимо помоћ не у оном дому који је крштен као Црква, не у храму Божјем, него идемо код оних који се издају или представљају да су они исцелитељи. Они се представљају да знају да гледају у будућност и у прошлост, да тумаче оно што надилази сваки ум, да тумаче догађаје. Да будем конкретан, често када нам не иде како треба идемо код самозваних видовњака, код врачара и тамо тражимо помоћ. Ево, крстили смо овде ово место да буде храм Божји, да додирнемо вечност и да окусимо вечност овде. Тешкоће и искушења, као и узлети, као и када нам иде од руке, није ништа друго него израз промисла Божјег или боље чак да кажемо – љубави Божје. Бог нам даје успоне, даје нам да иде све од руке, да нам живот буде без проблема,како бисмо могли да се стабилизујемо, како бисмо могли да будемо постојани. Онда, понекад, наиђе искушење да се не бисмо успавали и да не бисмо помислили да својим силама ми постижемо успехе, да бисмо разумели да нам је увек потребна благодати Божја. Када нам иде све од руке – ту је Господ и Његовом љубављу то бива тако, а када нам не иде све од руке – ту смо да се обратимо Њему, да Га призовемо у помоћ, да разумемо зашто је нешто управо тако како јесте. Наиђе искушење да бисмо се пробудили и читавим својим срцем и бићем обратили Њему за помоћ, да бисмо дошли у дом који је крштен као Црква, да бисмо дошли у храм и ту узнели молитве Богу, ту се сјединили са Богом, ту се причестили Њиме и постали честице, односно делови Његовог Тела и међусобно браћа!

Браћо и сестре, данас смо осветили храм да бисмо се овде сабирали, да бисмо градили јединство са Богом и мир са Њим, али и међусобно. Црква Христова позива да сви једно будемо. То су речи Господње. Једни смо управо када се молимо на светој Литургији. Ту није важно ко ком народу припада, није важно ко је какве боје коже, није важно да ли је неко мушко или женско, само је важно да постајемо делови или удови, како каже апостол Павле, Тела Христовог. Записао је један антички путописац да је обилазећи видео многе народе, да је видео да свако има неку посебност, да се сваки народ разликује од другог по нечему, али видео је да сваки народ има нешто што је идентично – место на које се сабира и са које узноси молитву Богу. Ми, православни хришћани, имамо то место и оно се зове православни храм. То место јесте света Литургија коју служи, пре свега, Епископ, а онда по његовом благослову и у његово име свештеници. Али и епископ и сви ми служимо заједно Литургију зато што њу служи Сам наш Господ Спаситељ. Овде, браћо и сестре, да долазите, да се учите врлини и Јеванђељу Христовом, да не осуђујемо једни друге, а када осудимо нека то не буде заувек. Будимо спремни да опростимо, али и спремни да тражимо опроштај, нарочито они који живе у брачној заједници. Брачна заједница је такође Црква, зато што има свој почетак и смисао, зато што је брачна заједница прожета оним што јесте служба у храму, а то је опет света Литургија.

Дакле, браћо и сестре, најпре да чувате једни друге! Ви који сте у браку: муж да воли своју жену читавим својим бићем и да жена воли свога мужа без остатка, а онда заједно, када Господ и коме благослови да има децу, да се трудите да у распећу Христовом у односу на своју децу, у жртви за њих, заволевши своју децу без остатка, кроз њих заволите сву децу овога света. Кроз љубав у брачној заједници, по љубави којом се учите у тој брачној заједници, у породици, нека сви постану ваша породица. То значи, да се учимо свим оним врлинама на које нас позива Господ у Јеванђељу и не само да се учимо, него и да живимо њима. Живом у милосрђу, у трпљењу, у праштању, у неосуђивању, у нелагању, у неоптуживању, али пре свега да живимо у смирењу, а то значи у свести да смо само пролазни људи, да је Господ са нама и да у Њему постајемо и беспочетни и бескрајни, односно да са Њим заједно постајемо вечни.

Браћо и сестре, нека вас све Господ благослови! Радујемо се да смо данас са вама, а нарочито због повода због којег смо дошли. Сигурни смо да ћете се и ви овде сабирати и да ћете се молити једни за друге, али молити и за нас и за читав свет. Молите се за своје епископе и свештенике као што се и ми молимо за вас и за читаву нашу Цркву. Нека вас све Господ благослови! Честитам на данашњем догађају, на овом свечаном чину освећења храма, крштења Цркве, са молитвом да сви увек будемо Црква и да славимо нашег Спаситеља, Исуса Христа и Његовог Оца и Духа Светога сада и увек и у векове векова Амин!

ГАЛЕРИЈА:

Интернет презентација СПЦ

Similar Posts