Сукоб интереса и неправилности

На жалост, почетком и ове нове школске 2006/07. године, у просветном систему се врши тихи бојкот веронауке. Поједини директори, учитељи и разредне старешине изазивају сукоба интереса код родитеља ученика 1. и 5. разреда основних школа. Наиме, ти учитељи и разредне старешине ради употпуњавања фонда часова узимају да предају грађанско васпитање управо својим разредима. Тако долази до осипања ученика који уче веронауку широм епархије, али где то није случај веронаука је заступљена чак и преко 50 %.

Неправилности овог типа, као и спречавање промоције изборних предмета и правилног изјашњавања родитеља и ученика уочени су у појединим школама у Штубику, Зајечару, Кладову, Корбову, Уровици, Бору и Књажевцу.

Нови вероучитељи

Одлазак вероучитељица: Данилке Блинџов из Зајечара и Марије Думитрашковић из Неготина на породиљско боловање, као и покривање новог 1. и 6. разреда основне школе наставом православног катихизиса условили су проширење листе вероучитеља у епархији тимочкој за нову школску 2006/07. годину. Нови вероучитељи су: Јелена Мијовић, Марина Миленковић, Јелена Јовановић, Јелена Милићевић, Ленче Радосављевић из Зајечара, Урош Памучар из Неготина, Ирена Јовић из Мокрања, Жељко Станковић из Бора и Соња Илијић из Књажевца.

Протојереј Игор Ивковић се повукао из наставе због обавеза које има као епархијски координатор за верску наставу при канцеларији за веронауку у Зајечару, а протојереј Трандафир Јанковић је исто учинио због парохијских обавеза у Кобишници.

Набавка уџбеника и радних свезака

Ученици веронауке епархије тимочке и ове школске године могу преко својих вероучитеља да наруче и купе уџбенике и радне свеске за веронауку, који ће им бити од користи и побољшати квалитет наставе. Зајечарски катихета Драган Блинџов ће при Канцеларији за веронауку у Зајечару помоћи вероучитељима око набавке и дистрибуције. За све информације контактирати поменутог катихету на тел. 019/415-933 и моб. 064/228-38-58.

 

 

Протојереј Игор Ивковић

Similar Posts