И рече онај што сеђаше на престолу: „Ево све ново творим.“ И рече ми: „Напиши, јер су ове речи верне и истините“.

Откр. 21,5-6

На празник Часних верига Светог апостола Петра, у недељу 29. јануара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион началствовао је светом архијерејском Литургијом у манастиру Буково. На евхаристијском сабрању Епископу су саслуживали протосинђели Симеон и Енох, протонамесник Марјан Керчуљ, јереј Душан Мићићеловић и архиђакон Илија. У току Литургије владика је благосиљао и преломио славски колач са оцем Енохом, који овај празник прославља као крсну славу.

У архипастирској беседи, Његово Преосвештенство говорио је смислу прослављања Часних верига Светог апостола Петра и истакао – Силом Христовом ови окови који се данас прослављају, а кроз њих се прославља и сила Божја, сведоче о томе да Господ све ново твори и ономе што је било презрено даје нови смисао. Господ то чини и преображава и нову твар ствара од хлеба и вина претварајући их на светој Литургији у своје тело и крв. Тиме чини све ново – не само да претвара хлеб и вино у тело и крв своју, него чини да се тим светим Причешћем и ми преображавамо и постајемо нови, бољи и светији.

Епископ је, такође, указао и на још једну поруку данашњег празника. Наиме, окови Светог апостола Петра постају симбол снаге вере и љубави код оних који мученички страдају Христа ради. Христос од мученика чини највеће проповеднике и мисионаре, и они који су били оковани гвожђем бивају ослобођени вером, љубављу и Духом Светим у Христу, и они су били слободнији од оних који су били без гвоздених окова али оковани грехом и помрачених умова, закључио је Преосвећени Епископ.

ГАЛЕРИЈА:

Текст: Дејана Јовановић

Similar Posts