На празник Обрезања Христовог када Црква слави и Светог Василија Великог, у суботу 14. јануара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион служио је свету архијерејску Литургију у зајечарском Саборном храму. Епископу су саслуживали зајечарски свештенослужитељи а појао је црквени хор.

По читању одељка из светог Јеванђеља, протојереј Игор Ивковић говорио је о данашњем празнику и историјском контексту догађаја који се празнује.

После Литургије преломљен је колач, као традиција која је установљена тридесетих година двадесетог века која као обичај опстаје до данас, а увело га једно молитвено друштво налик на богомољачки покрет. Овогодишњи колачари били су Миодраг и Бранкица Петровић док је залог кумства за наредну годину узео вероучитељ Миљан Манић. У својој беседи владика је поздравио сабране вернике, честитао им празник и пожелео благословену нову годину.

Епископ Иларион је потом на Старом зајечарском гробљу служио полугодишњи помен блаженопочившем вероучитељу Миљану Младеновићу.

ГАЛЕРИЈА:

Текст: Дејана Јовановић

Similar Posts