У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, прослављен је 15. фебруара 2017. године празник Сретења Господњег, светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион, уз саслужење свештенства овога храма.

Након прићешћа верних, владика је честитао празник верном народу сабраном у храму, али и верницима целе наше Епархије, јер је на овај празник давне 1834. године основана Епархија тимочка. У својој беседи владика је подсетио да се Сретење прославља као дан када је Господ донет у Јерусалимски храм на посвећење Богу. Тада је то важило за прворођену децу, а у овом новозаветном времену свако дете, не само првенци рођени по вољи и љубави Божијој требало би да од родитеља буду посвећени Господу, да одмалена родитељи децу доводе у храм на свето причешће и да тако деца усвоје веру и постану свесна љубави Божије која их окружује. Тада би нам цркве и манастири били пуни, јер људи не могу сами кроз овај живот, потребна је помоћ од Бога, коју задобијамо молитвом и доласком у свете храмове.

Владика је говорио о светом Симеону који није могао умрети док не посведочи Бога рођеног у телу, и то је данашње чудесно Сретење Господње, јер је он имао око тристотине година када је Господ донет у храм и није по обећању Божијем могао напустити овај свет док не види Онога о чијем доласку говори Свето писмо. – Сваки наш долазак у цркву је сретање са живим Богом, где ће наша вера бити укрепљена силом Божијом. Нека молитвама светог Симаона и свете Ане пророчице које данас прослављамо примимо Господа у срца своја – рекао је владика.

Similar Posts