Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију на празник Света Три Јерарха 12. фебруара 2016. године у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, уз саслужење свештенства овог храма. Беседећи о значају прослављања светих великих отаца и учитеља Цркве владика је подсетио на историјске прилике у Цркви које су довеле да тога да се у Цркви установи празник Света Три Јерарха, које данас прослављамо. Епископ Иларион је још додао и упозорио на опасност подела и раскола у Православној Цркви рекавши да то бива онда када заборавимо, да на првом месту, прославимо Оца нашег Небескога. Да љубимо Господа, то нам је прва заповест – рекао је Преосвећени владика.

Поводом прве годишњице од оснивања Верског добротворног старатељства у Епархији тимочкој, владика је благословио и преломио славски колач са секретаром ВДС-а ђаконом Вуком Јовановићем. Потом је у пратњи свештеника посетио ОШ „Љуба Нешић“ у Зајечару, која данас прославља крсну славу. Ученици веронауке припремили су, са вероучитељицом Данилком Блинџовом, пригодан програм. Владика је пожелео још пуно успешних година у образовању наше омладине.

У поподневним сатима одржана је свечана седница ВДС-а у просторијама ЦО Зајечар којом је председавао владика Иларион. Седници су присуствовали игуман манастира Буково, архимандрит Козма (Радовић), секретар ЕУО протојереј Стеван Станојевић, секретар ВДС-а ђакон Вук Јовановић и архијерејски намесници и старешине градских цркава Епархије тимочке. Разговарало се о хуманитарној делатности и постигнутим резултатима у претходној години, као и могућностима унапређења рада ВДС-а, а на добробит корисника којима је помоћ потребна широм Епархије. Секретар ВДС-а ђакон Вук је изнео неке од предлога као смернице рада у овој години : прикупљање података о социјално угроженим лицима, оснивање Милосрдних секција (сл. Колу српских сестара), успостављање контакта са затворским установама, формирање учионица за учење страних језика…

И овога пута истакнута је важност ангажовања свештеника при парохијским црквама, који ће упутити позив хуманим појединцима и организацијама да помогну активности ове добротворне организације.

Similar Posts