У суботу 18. септембра 2021. године, на празник Св. пророка Захарије и праведне Јелисавете, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион началствовао је светом архијерејском Литургијом у манастиру Свете Тројице. Епископу су саслуживали архимандрит Козма, протосинђел Захарија, протонамесник Радоје Мијовић, јереј Богдан Томић и архиђакон Илија.

Честитајући имендан оцу Захарији, владика Иларион му је пожелео небеску заштиту Св. пророка Захарије и све оно што је добро и корисно од Господа. Такође, Епископ је пожелео да се манастир Свете Тројице обнови као монашка заједница изразивши притом забринутост због ређег опредељења верника на монашки живот.

Тумачећи свето Јеванђеље, Преосвећени Епископ је нагласио да је Господ наш Исус Христос невидљиво присутан на свакој Литургији са свим анђелима и Пресветом Богородицом. Подсећајући на  Христове речи из Јеванђеља којима нам казује да тамо где су два или три сабрана у име Његово тамо је и Он сам, владика истиче да нас Господ упућује да се кроз заједницу постављамо пред Њега. Човек је створен за заједницу у љубави. Зато је Бог човеку дао жену, да у заједници љубави, у труду, радости, молитви и самоодрицању потврђује способност да воли, способност да трпи Христа ради, способност да има циљ и смисао, рекао је Епископ тимочки и закључио – Подстичем вас на један од два благословена избора за живот у заједници: живот у браку или живот у монашкој заједници.

ГАЛЕРИЈА: