Празник Ваведења Пресвете Богородице прослављен је 4. децембра 2016. године светим евхаристијским сабрањем верних у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару.

Началствовао је Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион уз саслуживање свештеника овога храма и појање црквеног хора под диригентским руковођењем проф. Биљане Ивковић.

Владика је многобројним верницима честитао празник и беседио о данашњем празнику Ваведења Пресвете Богородице, која је као трогодишња девојчица уз видљиву пратњу својих рођака и невидљиву пратњу анђелских сила била доведена у велелепни Јерусалимски храм, где се у својим одајама непрестано молила Богу, а по речима светих отаца храну су јој доносили сами ангели. Она је ту остала до своје четрнаесте године, а потом када се време испунило удостојила се да буде Мајка Спаситеља света, Господа нашег Исуса Христа.

Православна Црква учи и сведочи нашу веру својим постојањем и то да је Пресвета Богомајка посредница спасења рода људкога, јер Њене молитве не може да не услиши син њен Господ Исус Христос. На Светој Гори постоји икона Утешитељка, која је својим јављањем једном монаху, спасила манастир од напада разбојника. – Она је заштитница и нашег зајечарског храма и нашег града, по Њеној милости и молитвама ми се спасавамо, јер свакодневно у цркви имамо разна искушења, али у свим потресима Она је ту да нас укрепи и утврди водећи нас путем спасења – поучио је владика.

Similar Posts