Актуелна питања и разговори на духовне и савремене теме сваког четвртка окупљају слушаоце у Духовно- мисионарском центру Гостопримница.

Овог четвртка предавач је био проф. Предраг Радосављевић, који је говорио на тему „Подвиг и однос према Другом у делима Достојевског и Сартра“.

Присутни су најпре упознати како се у философији Модерне кретао „Проблем субјекта“, од Декартовог „Мислим, дакле постојим“, до субјективности индивидуума (сопства) коју налазимо у егзистенцијалистичкој философији Сартра.

Таквом (Сартровом) схватању Сопства супротстављено је мишљење о месту и улози „Другог“ у роману „Злочин и казна“ Ф.М. Достојевског. Реченица из Епилога: „Њих је васкрсла љубав; срце једнога носило је у себи неисцрпне изворе живота за срце другога“ послужила је предавачу да покуша да истакне разлику између философије Новог доба и хришћанског погледа на извор нашег постојања.

Наглашена је важност разумевања различитог схватања односа између „Сопства“ и „ Другог“ у философији Модерене и код Достојевског, што је била полазна тачка за промишљање подвижничког етоса Православне Цркве. Подвиг је протумачен као „препуштање сопства другоме“, борба против самољубља, кретање ка Христу.

Предавање је привукло велику пажњу, јер у данашњем свету све веће отуђености међу људима, траже се одговори о животу савременог човека у друштву и његовом познању пута кроз православну духовност којом се стиже до спасења. Овакви разговори о мислима и делима великих писаца свакако могу бити од велике користи слушаоцима, поготово што су многи, а посебно млади, одавно добра књижевна дела заменили брзим и понекад непотребним интернетским информацијама.