Слава сокобањске цркве – Преображење Господње, прослављена је светом архијерејском Литургијом у петак 19. августа 2022. године. Преосвећеном Епископу тимочком Илариону саслуживало је свештенство из више епархија, док су на литургијске прозбе одговарали појци за певницом.

У архипастирској беседи владика је говорио сабраном народу о симболици коју данашњи празник има за савремене хришћане, те је истакао да је сваки човек призван да се преображава благодаћу Господњом, растући до мере савршенства која је у висини Христовој.

Говорећи о најављеном одржавању Прајда у Београду, Епископ тимочки је позвао све вернике да по сваку цену изразе своје незадовољство и протест тим поводом. Сви којима је стало до Истине дужни су да се овоме успротиве на хришћански и достојанствен начин – молитвено и са јаким аргументима, јер треба да будемо свесни да је то скрнављење наше земље, наших светиња и, коначно, лика Божјег у сваком човеку. Не треба да се супротстављамо мржњом према болесним и грехом помраченим људима, већ са одлучном истрајношћу, молитвом и жељом да и они дођу до покајања и познања Истине, рекао је Епископ тимочки.

ГАЛЕРИЈА:

Similar Posts