Празник светих апостола Петра и Павла прослављен је, 12. јула 2016. године у месту Доње Зуниче код Књажевца, светом архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени владика тимочки г. Иларион и црквено- народим сабором верног народа овога краја. У храму Рођења светог Јована Претече Епископу су саслуживали протојереј Синиша Ђорђевић, протојереј Томислав Петковић, јеромонах Енох и јерођакон Илија, сабраћа манастира Буково. Појао је  хор  „Свети Никодим Тисмански“ из Зајечара, који води г. Зоран Ивковић.

Литургији је присуствовао председник Општине Књажевац г. Милан Ђокић са сарадницима, који је одобрио средства за реконструкцију и сређивање пута до самог храма.

У беседи поводом празника владика Иларион је говорио о првоврховним апостолима Петру и Павлу који су неустршиво проповедали васкрслог Господа, који су претрпели многе недаће и страдања ради проповеди Јеванђеља Христовог, а на крају их је Господ и удостојио да приме мученички венац. Због великог труда који су поднели ради проповеди вере у Господа нашег Исуса Христа и одрицања себе до те мере да су и животе своје дали Истине и Правде ради Господ им је дао вечан спомен на земљи, у Цркви Божијој. Због тога смо се данас окупили у овом храму, да прославимо, најпре Бога Живога и Његове велике проповеднике и угоднике, апостоле Петра и Павла, рекао је владика.

У порти храма за све присутне, заједничким трудом надлежног пароха оца Синише, Месне заједнице и Црквеног одбора доњозуничког храма приређено је славско послужење.

Similar Posts