У кладовском храму посвећеном Светом великомученику и победоносцу Георгију, прослављена је храмовна слава 6. маја 2017. године, светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион. Саслуживали су свештенослужитељи Епархије тимочке. На светој Литургији је појао хор „Свети Краљ Милутин“ из цркве светог Јована Владимира из Београда.

Литургији су присуствовали председник Општине Кладово г. Радисав Чучулановић, заменик председник г, Драган Новаковић, председник Скупштине Општине Кладово г. Славиша Туфајевић и начелник општинске Управе г. Јован Стингић.

У својој беседи владика је честитао празник и славу верницима Кладова, подсетивши на житије светог Георгија, великог угодника Божијег.

Домаћин славе ове године заједно са Црквеном општином била је породица Горана Кржалијевића из Сипа.

У порти цркве приређен је културно – уметнички програм КУД-а „Полет“ из Кладова и славско послужење.

Прослава празника обележена је и тродневном манифестацијом „Ђурђевдански дани“, у трајању од 4. до  6. маја, на којој су у цркви и порти одржани бројни културни садржаји.

Током манифестације организована је целодневна изложба фотографија аутора Бранислава Шевченка, уметничких слика аутора Николе Скрлатовића и радова удружења „Мисија Креатива“. У цркви светог Георгија, 4. маја, предавање је одржао јереј Марко Пајчин на тему „Поштовање икона у Православној Цркви“. Другог дана је у вечерњим сатима одржан рецитал ученика ОШ „Свети Сава“, концерт ученика Музичке школе „Константин Бабић“ и концерт хора „Свети Георгије“ из Кладова.

„Ђурђевдански дани“ су и ове године сабрали велики број посетилаца, а ову традиционалну манифестацију подржала је и Општина Кладово.

Similar Posts