На празник Зачећа светог Јована Претече, 6. октобра , у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Зајечару свечано се прославља и дан посвећен Пресветој Богородици „Заштитници града“ Зајечара.

На овај дан верни народ града Зајечара долази у храм да се поклони пред иконом Пресвете Богомајке и заблагодари на помоћи и заштити коју је пружила овом граду. Наиме, од 6. до 8. октобра 1944. године, у време највећих борби за ослобођење града од немачких окупатора, лик Пресвете Богородице појављивао се у подруму једне породичне куће у Зајечару у којој се молио велики број ратних цивила. Својим јављањем, Богородица је житељима овога града пружила снагу и утеху, а град је недуго затим и ослобођен.

Узносећи молитве Пресветој Богородици, светом Литургијом је началствовао протојереј Игор Ивковић, који је у својој беседи подсетио окупљени верни народ да је Пресвета Богородица наша највећа заступница пред  Господом и као таква познаје сваку душу крштену у име Сина Њеног и Бога нашег. Да нам да Бог да, угледајући се на Пресвету Богородицу, имамо вољу да у свом животу чинимо дело Господње. Да имамо вољу да чујемо али и да извршимо реч Божју која долази до нас, рекао је отац Игор у свом обраћању.

У славу и част Пресвете Богородице, славски колач је припремио господин Данко Лилић са својом породицом, а догодине ће ту част имати госпођа Верица Адамовић. Након свете Литургије, предвођени оцем Игором, верни народ је посетио кућу у којој се јавио лик Богомајке.