Мајданпек

Празник Св. ап. Петра и Павла свечано је обележен у Мајданпеку, 12. јула 2014. године где се свети заштитници овог рударског града традиционално поштују више од стотину година. Св. Литургијом у храму св. апостола, коју су служили старешина храма јереј Влада Вуковић и протојереј Иван Милановић, прослављена је црквена и градска слава Мајданпека уз присуство великог броја верника.

У време када се у Србији обнављало рударство, половином 19 века, у Мајданпеку је изграђена црква Св. ап Петра и Павла у периоду од 1856-1859, од стране тадашње Србске владе. Израда плана цркве поверена је сликару Урошу Кнежевићу који се одлучио за тзв. „швајцарски стил“, имајући у виду велики број стручњака и радника из других европских земаља који су дошли на рад у обновљеном руднику.

 

Манастир Грлиште

Манастир Грлиште, некада духовни центар овог дела Тимочке крајине поред којег се налазила једна од првих школа, прославио је своју крсну славу уз присуство многобројних верника из Грлишта и околине. Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Ратко Тобић уз саслужење  старешине храма, јереја Немање Тобића. Прота Ратко је у беседи подсетио на значај апостолске службе светих Петра и Павла и честитајући празник свима окупљенима пожелео је да и у будуће ман. Грлиште буде место окупљања на заједничку молитву свих оних који су жедни Истине и Правде Христове.

Након Св. Литургије преломљен је слвски колач а сви присутни су се послужили на трпези љубави у порти манастира.

 

Кобишница

Храм Св. ап. Петра и Павла у Кобишници, сазидан у периоду 1872 – 1874 године, прославио је храмовне заштитнике Св. Литургијом коју је служио старешина храма протојереј-ставрофор Трандафир Јанковић уз саслужење пароха борског, јереја Милана Јанковића. Духовну радост увеличале су и монахиње Миљковог манастира посвећеног Ваведењу Пресвете Богородице у Браничевској епархији. На овом литургијском сабрању причестио се велики број верника након чега је уследила литија и ломљење славског колача. Домаћини су за све присутне припремили послужење у порти храма.

 

Корбово

800x800Црквена слава у Корбову код Кладова и ове године молитвено је прослављена Св. Литургијом коју су у цркви св. ап. Петра и Павла  служили старешина храма протонамесник Радоје Мијовић и протонамесник Мирољуб Павловић, парох грабовички. Окупљени мештани заједно са својим свештеницима и гостима учествовали су у благосиљању и ломљењу славског колача и кољива, а домаћини славе, овог места на самој обали Дунава, потрудили су се да за све присутне припреме празнично послужење.

Similar Posts