Зајечар

У новом храму Вазнесења Господњег у Котлујевцу свечано је прослављена слава храма. На бденију уочи Спасовдана је била литија око храма. Уз учешће великог броја верника, нарочито деце – ученика веронауке, Свету Литургију, поводом црквене славе, служио је јеромонах Захарија (Митић) уз саслужење пароха зајечарских. Лепоти литургијског сабрања допринео је хор Саборне цркве у Зајечару. По завршетку Литургије резан је славски колач домаћина овогодишње славе породице Миладиновић из Зајечара, од којих је за наредну годину колач узела породица Топић из Зајечара. Протојереј Игор Ивковић је бираним речима говорио о празнику Вазнесења Господњег и о важности нашег спасоносног литургијског одзива у иконизацији будућег Царства Божјег око истог Христа, који се вазнео, у коме се возглављујемо Причешћем овде на Литургији и коме ћемо у сретање бити вазнесени на облацима ради вечног живота.

Протојереј Игор Ивковић

Неготин

spasovdan_2У Неготину је прослављена градска слава, Спасовдан. Св. Литургији у храму Свете Тројице, поред бројних верника, присуствовали су и челници општине Неготин: Надица Васић, заменица председника Општине и др Љубисав Божиловић, председник СО Неготин. По традицији, на дан градске славе, верници са свештенством и градском управом литијски одлазе до места погибије Хајдук Вељка где је служен парастос славном јунаку.

У 11 часова у малој Сали Општине Неготин пререзан је славски колач у присуству руководства општине, директора јавних предузећа и установа, челника државних органа и пословних сарадника.

Милошево 

У древној, помало заборављеној светињи неготинског краја, манастиру Короглаш, на дан Вазнесења Господњег 29. маја 2014. године, окупили су се мештани Милошева да прославе своју заветну славу и тако наставе давно установљену традицију прославе овог празника под сводом многовековне цркве. У старој манастирској цркви Св. Литургију служио је протојереј Милан Радовић, који је након Литургије беседио сабраном народу о значају овог великог празника, изразивши наду да ће у најскорије време бити настављена обнова манастира Короглаш. Уследила је литија око цркве уз читање јеванђеља и помен упокојенима, а затим је пререзан славски колач и приређено празнично послужење.

Манастир Короглаш представља једну од најинтересантнијих и најстаријих сакралних грађевина на овом простору, а налази се надомак Неготина у атару села Милошево. Око цркве у Короглашу налази се велика некропола, која потиче из 12. и краја 14. века, тако да манастир има велики значај у локалним народним предањима која се генерацијама преносе . Према предању, које је још живо у неготинском крају у овом манастиру је сахрањен легендарни српски јунак Марко Краљевић након битке на Ровинама, а многи тврде да за тај податак постоје и историјске основе. О временима прошлим и животу манастира сведоче и вредни предмети који су откривени приликом археолошких истраживања. Указује се већ годинама на неопходност да се овај манастир обнови и сачува, и тако вазнесе у ред вредних споменика који сведоче о културном и духовном богатству овога краја у доба средњовековне Србије.

Similar Posts