Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску литургију 27. децембра 2015. године у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, на празник светих Старозаветних Праотаца и дан када се празнују Материце, посвећен свим православним женама. Преосвећеном владики је саслуживало свештенство овог храма, уз појање црквеног хора чији је рад недавно унапређен примањем нових чланица, под управом диригента г. Наташе Јовановић.

Поводом данашњег празника, са благословом владике Илариона пастирском беседом обратио се протојереј Томислав Станковић, који је поучио вернике о значају јеванђелске приче о домаћину који приреди велику гозбу и позва званице, али многи нађоше изговор и не беху достојни да дођу, јер им бриге овога света не даваше да се старају о свом спасењу.

Наком причешћа верних, Преосвећени Владика Иларион је честитао празник свим мајкама, пожелевши им обиље радости у Господу, да се увек радују, а највише због послушности своје деце које су васпитале у страху Божијем. Владика је подсетио да данас прослављамо све Старозаветне праоце, оце Христове по телу. Потом је упутио честитке за имендан сабраћи манастира Буково, оцима Еноху и Мелхиседеку. Владика је говорио о нашем односу према ближњима који треба увек да преиспитујемо, али да не заборавимо да је Господ наш најближи, јер многи данас у свету заборављају на однос према Богу и испуњавање Његових заповести, бринући само како да угоде људима, занемарујући првенство овог призвања. Увек ћемо се саплитати и падати ако осућујемо ближње, радећи на себи треба да смо свесни да само Богу дајемо одговор за своје мисли, речи и дела. Често смо лицемери који за неиспуњавање заповести тражимо оправдања, зато личним добрим делима треба да смо пример другима. Нека би нас Господ удостојио благодати своје у нашем труду ка изграђивању тела Цркве Божије – рекао је владика Иларион.

Similar Posts