Благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона, служена је први пут, у Недељу Праотаца, 25. децембра 2016. године, света Литургија у Окружном затвору у Зајечару. Литургију су служили протојереј мр Игор Ивковић, архијерејски намесник зајечарски и умировљени свештеник протојереј-ставрофор Боривоје Радојичић, уз појање г. Уроша Памучара, епархијског службеника и уз чтецирање г. Александра Николића, студента теологије.

Како у оквиру ове установе не постоји капела као богослужбено место, Литургија је служена у библиотеци полуотвореног казненог дела затвора уз молитвено учешће двадесетак затвореника. Прота Игор је, после прочитаног Јеванђеља, беседио о нашој вери као сабрању и одазивању на Божји позив.

Свима присутнима су подељени поклон хигијенски пакети, који су дар епархијског ВДС-а.

После литургијског сабрања, у затвореном делу Окружног затвора прота Игор је одржао предавање на тему духовног живота и владања са освртом на његову могућност у казнено-поправној установи. Онима који су се одазвали позиву да присуствују предавању, такође су подељени хигијенски пакети.

У циљу веће присутности свештених лица, чешћег богослужења у овој казненој институцији и предавања на актуелне теме недавно је Владика Иларион разговарао на састанку са вршиоцем дужности управника затвора г. Миланом Кековићем. Постигнут је договор о свим важним темама и учешћу осуђеника у верском животу при овој установи.

Наредна Литургија биће служена 14. јануара 2017. године.

Similar Posts