Завршен је први део радова на санацији Дома Кола српских сестара у Неготину, који су благословом Епископа тимочког г. Илариона почели у септембру ове године. Обновљена је кровна конструкција, постављен нови цреп и олуци, урађена нова инсталација, као и део занатских радова на уређењу унутрашњости. Коло српских сестара ради под покровитељством Саборног храма Свете Тројице, па је и овог пута заједничким ангажовањем, старешине храма протојереја Милана Радовића и председнице Кола г-ђе Александре Петровић, покренута иницијатива да се ова зграда обнови након вишедеценијске запуштености и пропадања. Дом Кола српских сестара саграђен је тридесетих година прошлог века у порти цркве Рођења Пресвете Богородице и у њему се одвијао низ хуманитарних активности све до почетка Другог светског рата. Након тога зграда је одузета у процесу национализације, и враћена је овом хуманитарном удружењу тек 2009. године у руинираном стању.

Део средстава за реновирање обезбедила је општина Неготин , док је највећа помоћ добијена из Европских хуманитарних фондова захваљујући г-ђи Гордани Поповић, изасланици Аустрије у Савету за науку и истраживање Европске комисије у Бриселу, великој добротворки Кола, која својим донацијама већ две деценије помаже рад ове непрофитне добротворне организације,  .

Коло српских сестара у Неготину основано је давне 1904.године , само годину дана након оснивања Кола српских сестара у Београду. Својим многобројним хуманим акцијама чланице Кола помагале су становништву Неготина и околине током прве половине двадсетог века. У оквиру њиховог рада основано је прво обданиште, прва женска школа, помагале су појединце и установе, учествовале су активно у свим друштвеним збивањима тога времена, а као болничарке помагале су отаџбини у Балканским и Првом светском рату. Неготинско Коло српских сестара обновљено је 1995. године, и већ две деценије успешног и активног хуманог рада обавља се у просторијама ЦО Неготин. Након реновирања Дома Кола, планирано је проширење активности овог женског удружења, као и пријем нових чланица и рад на његовој популаризацији код младих.

Similar Posts