Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион служио је свету архијерејску Литургију у Недељу раслабљеног, 7. маја 2023. године, у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, уз саслужење зајечарских свештенослужитеља и појање црквеног хора.

Прочитани јеванђелски одељак сабраном народу тумачио је јереј Драган Блинџов.

Након Великог входа Епископ Иларион рукоположио је ђакона Николу Пантића у чин презвитера.

Честитајући новорукоположеном оцу Николи владика је пожелео – Нека га Господ укрепи и испуни страхом Божјим који је почетак мудрости, а онај који је мудар он ће свакако уз помоћ Божју и савете старијих добро напредовати и чинити сва она дела која су му од Бога и благословом дата ради спасења.

Говорећи о популарном схватању слободе која искључује одговорност и свест да пред Богом живимо и да ћемо Њему одговарати чак и онда када успемо да избегнемо овоземаљски суд, Његово Преосвештенство је истакао – Дошли смо до једне апсурдне чињенице да слобода која нам је дата као највећи дар од Бога постаје не место радости, испуњења и остварења човека, већ простор слободе постаје тамница за људе који нису просвећени благодаћу Божјом. Под маском слободе онај који тежи да чини све што му падне на памет неминовно постоје роб греха.

После Литургије Епископ Иларион је крстио сина новорукоположеног свештеника Николе.

ГАЛЕРИЈА:

Текст: Дејана Јовановић