На празник Сабора Светог Јована Крститеља, у петак 20. јануара, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион прославио је своју Крсну славу. У зајечарском Саборном храму Рођења Пресвете Богородице, на архијерејској Литургији, Епископу Илариону саслуживали су свештенослужитељи Епархије тимочке.

Након заамовне молитве владика је благословио славске дарове и обратио се сабраном народу. Говорећи о свом небеском заштитнику, Светом Јовану Претечи, Епископ је подсетио на речи којима нас овај велики светитељ позива на покајање, и истакао покајање као први и основни корак који сваки хришћанин мора да направи на путу спасења. То је покајање које доноси радовање, које доноси богопознање, које кроз то богопознање доноси и самопознање, а тек онда када је човек у самопознању и богопознању може на прави начин да разуме свог ближњег и догађаје који се око њега дешавају, рекао је владика.

Његово Преосвештенство је, такође, говорио о изазовима живота у времену великог технолошког напретка када је човек стално окружен мноштвом, углавном непотребних, информација а није способан да процени шта му је од тога корисно. Такав живот, према речима владике, доводи до обезбожења и урушавања вредности на којима почива хришћанство. Епископ зато позива вернике да буду редовни на светим Литургијама, да се држе Христовог Јеванђеља и Његових заповести, те да на тај начин покушају да остану на путу који води ка Царству небеском.

ГАЛЕРИЈА:

Текст: Дејана Јовановић

Similar Posts