DSC_5362

На Велику суботу, 11. априла 2015. г. у храму Свете Тројице у Салашу, свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион, уз саслужење свештенства Епархије тимочке. Појао је зајечарски хор источно-православног појања „Свети Никодим Тисмански“.

После свете Литургије Епископ Иларион је, са свештеницима, обавио чин саборног крштења четрдесетпеторо оглашених, деце и одраслих из Салаша и околине. У својој беседи владика је рекао да је чин свете Тајне Крштења једно ново рођење, духовно рођење. Чином крштења кроз умивање водом и помазивањем, благодаћу Духа Светога постајете чланови Цркве. Онај који је члан Цркве њему је отворен пут у живот вечни. Он остварује, још овде на земљи, најпотпунију заједницу са Богом коју човек може да има. Као чланови Цркве, по мери наших способности, дужни смо да се трудимо да живимо по заповестима Господњим, да постимо онда када је одређено да се пости, а након поста и уздржања, свете Тајне Исповести и венчања у Цркви, причестимо Телом и Крвљу Господњом. Управо је то пуноћа и завршетак оне заједнице коју човек, овде на земљи, може да има.

Након крштења верних владика Иларион је даривао новокрштене иконицом Васкрсења а парох салашки, јереј Марјан Керчуљ, је са својом породицом припремио трпезу љубави.

 

 

Similar Posts