Празник посвећен првом Архиепископу српском, нашем највећем просветитељу и учитељу Пута који води у живот вечни, Светитељу Сави, ове године је свечано прослављен у Бору, како богослужбеним и молитвеним сабрањима у којима је учествовало мноштво верних и деце светосавске, тако и пратећим садржајима којима је припремљено и продужено литургијско, молитвено прослављање празника нашег највећег светитеља.

У навечерје празника, у сали борског биоскопа „Звезда“, одржана је свечана Светосавска академија. коју је светосавском химном отворио црквено – градски хор „Свети Ђорђе“ из Бора. Академији је присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион. У својој поздравној речи, Владика је честитао празник светитеља кога славе како црква, тако и држава, како школе, тако и разне културне и друштвене установе, али и подсетио да култ Светога Саве не може бити замена за нашу живу веру у Бога и живот по тој вери, но да Свети Сава заправо јесте за наш народ најјаснији путоказ и путовођа ка Богочовеку Христу.

Иначе, после дугог низа година ово је био први пут да Светосавску академију заједно организују Православна црква Светог великомученика Георгија у Бору и Центар за културу општине Бор. У програму академије су учествовали ученици борских основних и средњих школа, који су са својим вероучитељима Бојаном Стојановићем, Лелом Скробоњом, Валентином Ђурић и Јеленом Радивојевић припремили занимљиве садржаје. У академији су такође учествовали хор Основне школе „Бранко Радичевић“, глумци драмског одсека Центра за културу, вокална солисткиња Нина Билановић и многи други, тако да је у једном тренутку на скромној сцени биоскопа билио преко стотину учесника. , а затворена је громогласним „Буди имја Господње благословено…“ у извођењу истога хора.

На сам Савиндан храм светога великомученика Георгија био је претесан за мноштво верних, нарочито деце, сабраних на Литургији. Након Литургије и резања славског колача, малим ученицима Христове науке подељени су поклон пакетићи. Дародавци су ове године били трговине „Лав“ и „Текијанка“ из Бора.
Све основне и средње школе у Бору, као и истурена одељења борских основних школа у околним селима прославиле су своју славу уз резање славског колача и пригодне програме.

Прослава нашег највећег светитеља је у Бору завршена је прелепим концертом духовне музике који је у Борској народној библиотеци одржао црквено – градски хор „Свети Ђорђе“. Програм концерта заправо су чинили делови Литургије по записима Мокрањца, а овим концертом библиотека је обележила двоструки јубилеј: 147. година од оснивања прве сеоске читаонице у Србији, у селу Злот у борској општини и 160 година од рођења Стевана Стојановића Мокрањца.

Преузето: Храм св. великомученика Георгија – Бор

Similar Posts